Pandemija je poremetila čitav svet, pa samim tim i svet mode – a ne možemo da zanemarimo ni aktuelne globalne događaje, koji na nju, takođe, utiču. “Kriza” je definitivno raspoloženje savremenog doba, a to je još primetnije poslednje dve godine. Moda je umetnost i kao takva po svojoj prirodi reflektuje doba u kom se nalazi i pokušava da predvidi šta će se dešavati. Dakle, moda je medium, nalazi se negde između i uvek ima određeni smisao, makar se ogledao u čistoj estetici i lepoti.

A šta činiti onda kad je budućnost neizvesna – da li onda moda treba da prikaže realno stanje sveta i time doprinese mračnom raspoloženju, ili treba da nam da nadu u bolje sutra? Da li moda treba da bude eskapistička?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Runway (@voguerunway)

Da li moda treba da bude beg od realnosti ili realnost? Odgovor je istovremeno i jednostavan i komplikovan, i može zavisiti od toga kako gledate na modu, odnosno da li je ona za vas umetnost ili ne. Ako nije, onda vam se moda svodi na shopping, nekome i status u društvu. A – ako je moda za vas umetnost, onda je tako i posmatrajte.

Tako gledano, umetnost može biti šta god da vam je potrebno. Umetnost može biti samo lepa, odnosno umetnost radi umetnosti, aktivistička ili eskapistička. Ona može odražavati šta se događa u svetu, ali i ne mora. Dakle, izbor je umetnika da li će reflektovati realnost ili ne.

U tome je stvar, umetnost je slobodna, moda je sloboda i predstavlja ono što dizajneri u tom trenutku žele. Modu ne treba da stavljamo u ograde toga šta treba da bude i da je u usmerimo samo na jedan pravac, jer tako sužavamo čitav njen potencijal.

Comments