Ako se još uvek iznenađujete kada na Instagramu ili nekoj drugoj društvenoj mreži vidite ženu sa svim svojim nesavršenostima, celulitom i strijama u prvom planu, da li to onda znači da se nismo mnogo pomakli kada je body positivity pokret u pitanju? Ili, možda ipak jesmo i više nego što smo očekivali, jer žene imaju slobodu i mogu bez sramote i stida da podele najintimniju fotografiju sa hiljadama pratilaca. Jedna decenija u kojoj se više nego ikada pričalo i pisalo o ovom trendu je za nama. Jedna decenija u kojoj su se žene malo više oslobodile i gde je Instgaram odigrao možda i najznačajniju ulogu.

Dokaz za to je i fotografija koju je objavila plus size manekenka Ashley Graham. Navikla nas je na apsolutno prirodne fotografije svog tela, fotografije u kupaćem, uskim haljinama i na kojima se vide sve njene prirodne obline. Međutim, posebnu pažnju privukla je fotografija njenog golog tela, gde ne samo da se vide i celulit i strije, vidi se i potpuno prirodna boja kože koja nije provučena kroz filtere, kao i crvena iritacija ispod grudi. Slika sada ima preko milion lajkova i više od 20.000 komentara i većina onih koji su komentarisali je podržavaju. I naravno da ima i oprečnih komentara i da će verovatno proći još mnogo vremena dok nam ovo ne bude bilo sasvim normalno.

Ovo nije borba koju vodi samo ova manekenka. Ovu borbu vodi još mnogo devojaka i žena širom sveta, koje su pokušale i uspele da isplivaju iz mora negativnosti i predrasuda. One danas žive jedan ispunjen život, reklo bi se, cene i vole svoje telo i grle svaku svoju manu, nedostatak, svaki centimetar celulita i svih drugih nesavršenosti. 

Žene koje prihvataju svoje telo i svoje obline dobile su i svoj naziv iliti nadimak “Rubenesque”. Interesatno je odakle potiče ovaj naziv. Naime, pre pet vekova slikar Peter Paul Rubens, između ostalog, oslikavao je upravo žene “mekog” izgleda. Njegova najčešća tema bila je grčka mitologija, te se ove žene poistovećuju sa nebeskim telima, odnosno to simbolizuje upravo taj odnos prema predrasudama i ističe da su one daleko iznad omalovažavanja i diskriminacije. Zato ove žene danas počinju da se osećaju sve modernije i privlačnije.

Iz godine u godinu sve je više onih koje svoje obline stavljaju iznad svega i koje na taj način dolaze do popularnosti i ogromnog broja pratilaca. Te devojke i žene imaju svoje sledbenike i milione onih koji ih podržavaju, što je samo dobar signal. Neke od njih su i Ali Tate Cutler, Charli Howard, Tara Lynn, Paloma Elsesser i Tess Holliday. 

Comments