Koronavirus već je, na mnogo načina, promenio trećinu čitave planete. Mnoga važna kulturna, sportska i modna dešavanja pomerena su zbog novonastalih okolnosti za neko bolje vreme, odložena za narednu godinu ili će biti održana u drugačijem obliku – a to je uglavnom onlajn. Budući da su Paris Fashion Week za muškarce, kao i nedelje visoke mode otkazane, moramo da se zapitamo: kakva je budućnost modnih revija?

Kako je pandemija koronavirusa izazvala odlaganje Olimpijskih igara za narednu godinu, neizbežno je zapitati se na koji će način ova situacija promeniti modne revije najavljene za jun i jul ove godine. Naime, tri dana nakon objave o odlaganju Olimpijskih igara, upravni odbor Fédération de la haute couture et de la Mode objavio je da su pripreme za Paris Fashion Week muške odeće koji bi trebalo da bude održan od 23. do 28. juna, kao i Paris Haute Couture Fashion Week, najavljen za period od 5. do 9. jula, za sada stopirane. Alternativa je u izradi, budući da je svima u interesu da se održavanje modnih revija nastavi. Međutim, postavlja se pitanje na koji je način to moguće učiniti.

Krug koji postoji oko nedelja mode možemo podeliti u četiri grupe: brendovi, proizvodnja, kupci i štampa. Najpre, kako bi prva tri navedena sektora mogla funkcionisati u trenutnim okolnostima? Kao jedan od najmoćnijih svetskih brendova, Giorgio Armani bio je prvi dizajner koji je preispitivao svoju modnu reviju jer su upozorenja o pandemiji ozbiljnije krenula krajem Milano Fashion Week-a u februaru. Veoma odgovorno, zamolio je goste da umesto prisustva, pogledaju prenos revije uživo na internetu. Ako je modna industrija primorana da smišlja nova rešenja, ovaj Armanijev format je verovatno najprihvatljiviji, kao i ideja elegantno osmišljenih modnih filmova koji bi prikazivali kolekcije dizajnera.

“Ovo bi moglo funkcionisati kao prelazna faza pre nego što se vratimo na revije uživo”, ističe Michel Gaubert. Glavni industrijski dizajner zvučnih zapisa poput onih za Chanel, Dior i Valentino, Gaubert poznaje mehaniku produkcije revija u svim njenim formama i oblicima: “Filmovi koji zamenjuju modne revije mogu biti veoma inspirativni i snažni, ali njihov uticaj nije isti kao kada uživo vidite odeću nošenu na pisti”, tvrdi on. I zaista, sasvim sigurno nije isti utisak kada imate priliku da uživo vidite boje, materijale, dezene i modele na pisti i kada ih gledate na nekom ekranu.

Comments