Nešto ranije ove godine, tačnije, u maju, Instagram je na digitalno tržište izašao sa revolucionarnom idejom – da sakrije broj lajkova na objavama. Dok su mnogi podržali ovu ideju sa oduševljenjem, influenseri su se ozbiljno zabrinuli za svoje karijere. Ako nema lajkova kao dokaza o angažovanju pratilaca, kako će potencijalni klijent znati da je baš ta osoba dobra za njegovu ciljnu grupu i promociju određenog proizvoda? I dalje, da li će influence marketing uopšte više postojati ako se neki bitni parametri jednostavno sakriju? Razume se, testiranje je sprovedeno samo u nekoliko zemalja i do nas nije stiglo, makar ne još uvek. Huh, možemo da odahnemo.

Nego, znate kako se kaže, put do pakla popločan je dobrim namerama. U ovom slučaju, pakao je stanje koje može da zadesi osobe koje na neki način žive od svojih aktivnosti na društvenim mrežama, ali da je namera zaista dobra – dobra je! Naime, već odavno nije tajna da društvene mreže u velikoj meri loše utiču na naše mentalno zdravlje, na ljubav prema sebi, na samopouzdanje i samoprihvatanje, a kako smo svi svesni vremena koje trošimo na društvenim mrežama i tog uticaja koje one imaju na nas, bilo je potrebno uraditi nešto da bi one postale (ili ostale?) jedno lepo, a ne štetno mesto za bitisanje.

društvene mreže 1 Da li će nas sakrivanje lajkova na društvenim mrežama zaista spasiti?

Prateći Instagram kao uzora, Facebook je takođe objavio da će sakriti lajkove na objavama pojedinih korisnika u pojedinim zamljama, počevši od Australije. Kao korisnici, lajkove na svojim objavama ćemo moći da vidimo samo mi, dok će se drugima prikazivati samo ime prijatelja koji je takođe lajkovao objavu “i ostali”, bez tačnog broja. Naravno, ako te baš interesuje ko je sve lajkovao objavu i koliko njih, uvek ćeš moći sama da prelistaš i prebrojiš – ako baš imaš toliko slobodnog vremena.

Niko ne garantuje da će ova test faza prerasti u standard na društvenim mrežma, ali čelnici smatraju da će sakrivanje lajkova na ovaj način ipak uticati na to kako se korisnici mreža osećaju. Mnoga ispitivanja koja su do sada sprovedena uvidela su vezu između anksioznosti i depresije kod mladih i aktivnosti na društvenim mrežama, između ostalog, gde se više vrednuje osoba koja ima “kul profil”, mnogo lajkova i pratilaca, nego osoba koja nije toliko aktivna i “popularna”.

Comments