Većina nas je u vezi osetila određenu dozu nesigurnosti i to je sasvim ok, jer je prirodno da sumnjamo u partnera, vezu i sebe same. Može da bude vrlo stresno kada niste sigurni šta on misli i hoće, da li će se javiti i gde vaša veza ide, da li ona uopšte ima smisla. No, ako previše brinete, sve previše propitujete, to može upućivati na emotivni, odnosno romantični opsesivno-kompulsivni poremećaj koji se na engleskom jeziku naziva ROCD.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj je psihičko stanje praćeno opsesivnim mislima (kojih ne možete da se otarasite) i kompulsivnim ponašanjima (koja imaju za nameru da smire misli). A u ROCD-u opsesije i kompulsije se pojavljuju u romantičnim vezama, kao i u seksualnim odnosima.

Te misli mogu izgledati ovako:

Zašto mi se ne javlja? Da li mu se nešto desilo? Šta ako je doživeo saobraćajnu nesereću? Šta ako mu se pokvario auto? 

Tome odgovaraju sledeća opsesivna ponašanja:

Neprestano zvanje partnera sve dok se ne javi na telefon, zvanje njegove porodice, čak i poslovnih partnera da bi ga pronašla. Zvanje bolnica, pa čak i mrtvačnica zato što je sklona katastrofiziranju.

Pročitajte i ovo: Kako da razvijete empatiju i razumete – svakoga

Dakle, opsesivno-kompulsivna osoba neće moći da se smiri dok ne dobije odgovor i ako ga ne dobije istog trenutka. Sasvim je razumljivo da je svako od nas zbrinut u datoj situaciji, ali kod osoba sa OCD-om to dobija znatno veće razmere. Koliko god da je tešite i uveravate da je sve u redu, njoj to neće pomoći da dođe sebi, zato što nije u stanju da prestane da misli o najgorim mogućim scenarijima. Ona ne može da se pomiri sa tim da nešto nije pod njenom kontrolom.

A kad smo u vezi, ima mnogo stvari koje ne možemo kontrolisati: kako nas partner istinski vidi, da li nas voli, koliko će dugo naša veza trajati… To OCD osobi može biti krajnje nepodnošljivo.

Kao što smo rekli, u svakoj vezi postoje sumnje, ali obično kada sumnjamo u nešto nećemo delati dok ne skupimo dovoljno razloga da ta sumnja bude opravdana. Recimo, partner se nije javio satima, a već je trebalo da dođe kući pre dva sata. U zdravoj vezi partner je motivisan ljubavlju, a ne anksioznošću, sa njim se može pričati i ne treba mu mnogo vremena da se sam reguliše kada oseti takvu vrstu neprijatnosti.

Takođe, osoba koja nema ROCD zna gde je granica, ona neće prelaziti granice koje joj je postavio partner, kršiti dogovore. U tom trenutku za nju na svetu ništa drugo ne postoji osim opsesivnih misli i ponašanja kojima pokušava da te misli ublaži.

Dakle, ovo je jedan mentalni poremećaj na kome se može raditi uz pomoć psihoterapeuta, a ako je potrebno lečenje medikamentima, onda i uz pomoć psihijatra. Opsesivne misli često udaraju na najveće strahove osobe i ako ne uradi to što mora da uradi da bi se toga oslobodila, ubeđena je da će se dogoditi nešto loše. Zato neretko osobe sa OCD-om imaju repetitivna ponašanja.

Pročitajte i ovo: Nemoj da kažeš “možda” ako želiš da kažeš “ne”

Nije nimalo lako nositi se sa takvim mislima koje ne mogu da se kontrolišu, ali nije lako ni partneru. Neophodno je imati mnogo razumevanja i edukovati se o samom mentalnom poremećaju, jer tek tako će partner moći da iskaže dovoljno empatije. Da bi veza opstala uprkos ROCD-u neophodno je da oboje rade na njoj. Partner podrškom, razumevanjem i neodustajanjem od svog partnera, a osoba sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem da radi na kontrolisanju svojih misli i ponašanja.

Nesumnjivo je da će ovakva veza imati izazove, ali može biti i sasvim srećna i zdrava veza ako pronađete način kako da funkcionišete. Imajte uvek razumevanja za sebe i onog drugog, naučite da dobro komunicirate – to je nešto što će vam sigurno pomoći.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Jovana Petković

Comments