Poslednjih godina sve češće čitamo o manifestaciji i čini se kao da je svako odjednom dovoljno kvalifikovan da bude life coach. Iako to može da bude odbojno, postoje načini da privučete život koji želite za sebe (ili makar određene sitnice). Ovo poteže pitanje koje nas sve zanima: da li manifestacija zaista funkcioniše?

Manifestacija nije samo TikTok trend – ova tehnika je zapravo stara vekovima i bavi se korenima ljudskog bića. Praksa je pokazala da određene želje i ciljevi mogu da postanu stvarnost ako im se istinski posvetite. Naravno, to ne znači da, ako samo sedite i baš intenzivno zamišljate da ste milijarder, da će se to i desiti. Pozitivno razmišljanje kao fenomen je postalo jedan od najozloglašenijih termina u poslednjih 5 godina, upravo zbog krivog tumačenja njegovog značenja.

Da li manifestacija zaista funkcioniše?

Saveti poput samo razmišljaj pozitivno i komentari kao što je ko zna zašto je to dobro, zapravo najčešće imaju kontraefekat i nemaju pozitivni uticaj na osobu kojoj su upućeni. Da vas odmah obradujemo, ovo nije taj tip teksta. Iako hešteg #manifestation ima 42 milijarde pregleda na TikToku, što pokazuje da je life coaching možda jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti, postoje stvari koje apsolutno ne možete da izmanifestujete.

Nekada su saveti iz popularne psihologije dobro upakovani i uvijeni u ideologiju kapitalizma, nabijajući vam na nos da se ne trudite dovoljno i kako biste mogli apsolutno sve da ste se, eto, bolje potrudili. Ukoliko zađete ispod površine, videćete da je zapravo većina uspešnih preduzetnika, poznatih ličnosti i, jednom rečju, dobrostojećih ljudi, zapravo imala privilegovan početnički start.

Postoje retki slučajevi ekstremno uspešnih ljudi koji zaista jesu skoro sve postigli sami, ali uglavnom se upoređujemo sa ljudima koji su počeli da se ka karijeri iz snova penju sa pretposlednjeg stepenika, dok smo mi krenuli sa prvog. Sasvim je logično da su pre nas stigli na poslednji stepenik i prvi ostvarili svoje ciljeve – i to nas ne čini manje vrednima i nedovoljno osvešćenima.

Iz tog razloga, važno je razlikovati šta je u našim rukama, a šta nije, kao i na koje promene u životu možemo da utičemo, a koje su van našeg domašaja.

Kako romantizovati svoj život?

Na primer, dokazano je da sređena soba i prostor u kome se nalazimo blagorodno utiču na naše mentalno zdravlje. Isto važi za apsolutno sve što konzumiramo – filmove koje gledamo, muzika koju slušamo, odeća koju nosimo, mesta koja posećujemo. Nekad je sve što nam je potrebno šetnja pored reke i upijanje prijatnih vidika jer preopterećenost gradskom bukom, betonom i sveopštim haosom utiču na to kako vidimo svet i svoju ulogu u njemu.

Možda trenutno ne možete da utičete na to u kom delu grada živite, kao ni posao kojim se bavite, ali uvek možete da utičete na svoj stil oblačenja i estetiku kojom se okružujete. Šik modni stil ne mora uvek biti skup i teško priuštiv, neretko u svom ormanu već imate odeću koja vam savršeno pristaje ukoliko je samo malo drugačije uklopite. Takođe, tu su second hand prodavnice, koje osim što su povoljne i nude sve od igle do lokomotive, istovremeno predstavljaju ekološku opciju kad ne podržavamo gigantske lance brze mode.

Već smo utvrdili da postavljanje vizija na tablu i zapisivanje afirmacija nisu jedini načini za privlačenje željenih situacija (iako nekada mogu biti od pomoći). Stil oblačenja se može koristiti kao snažno sredstvo za manifestaciju, ujedinjen sa zakonom privlačnosti – duhovnim uverenjem da pozitivna iskustva možete privući u svoj život putem misli. Poput kostima, odeća je vizuelni medijum koji može da izazove određene osećaje u vama i ljudima oko vas. Svakog jutra se oblačimo za posao i to je veoma uobičajena radnja za sve nas, ali da li ste razmišljali o tome da tu rutinu možete da iskoristite svesnije kako biste privukli ono što želite da budete i imate?

Nije reč o posedovanju materijalnih stvari u sadašnjem trenutku (to je značajno duži proces), cilj je u tome da ne dozvolite sebi da vam život prođe u čekanju posebne prilike, već da svoju svakodnevicu učinite posebnom. Ukoliko posvetite pažnju sitnicama, videćete da nije tako teško romantizovati svoj život. Zašto ne biste dopustili sebi da se osetite kao zvezda sopstvenog života?

Pročitajte i ovo: Da li je serija “Sex and the City” postavila nerealistična očekivanja u prijateljstvu?

Naslovna fotografija: pinterest.com/pinterest.com

Milica Nešić

Comments