Psihologija poznaje sigurnu i nesigurnu vezanost za roditelje ili osobe koje su vas odgajale, kao temelje naših ljubavnih odnosa. Da li ćemo biti zavisnici od ljubavi i pripadnosti, da li ćemo biti distancirani i povlačiti se, birati stalno određen tip osoba i ponavaljati povređujuće scenarije – utemeljuje se u ranom detinjstvu. I uzrokuje poremećaje vezanosti, čije obrasce treba da prepoznate i da naučite da ih prevaziđete. 

Možda ste spremni sve da učinite za ljubav i u tome idete predaleko. Toliko čeznete za ljubavlju, da ste spremni da je zgrabite i da za sebe vežete drugu osobu, kao objekat ljubavi, a onda ta osoba na kraju pobegne, jer ne može to da podnese. Šta ne može da podnese, pitate se u čudu?! To što ste činili sve za nju, hteli stalno da budete sa njom, sve da delite i sve da joj date, što ste uvek bili na raspolaganju i što ste brinuli o njoj više nego o sebi. Da, baš to. Previše davanja i prebrzo vezivanje ukazuju na poremećaj vezanosti. 

Da li toliko čeznete za ljubavlju i bliskošću, da vam se čini da ćete se udaviti u unutrašnjim kricima, a kada vam se neko približi, kada prepoznate mogućnost da se sa nekim povežete i dobijete nešto od onog za čim čeznete, strah vas parališe i zaledi u mestu. Postajete rezervisani, nepoverljivi, hladni, čak okrutni i kao da činite sve da tu osobu odgurnete od sebe. Kao da je stalno testirate, ogorčeno sigurni da ona te testove neće položiti, jer ne postoji način da neko bude večno strpljiv u susretu sa nepoverenjem i strahom. I kad vas neko voli, vi ga gurate i gurate, da biste sebi dokazali da niste vredni ljubavi i niste uopšte svesni koliko time povređujete drugu osobu, koja je možda učinila sve što je umela da vam se približi i da vam pomogne. Još jedan obrazac u kome se ispoljava poremećaj vezanosti. 

Postoji više stilova vezanosti, a ako ne razvijete sigurnu vezanost, možete formirati poremećaj vezanosti. Tri glavne vrste su sigurna, izbegavajuća i uznemirujuća vezanost, a kada se osećate različito od sigurnog, drugi stilovi vas mogu dovesti do položaja poremećene vezanosti, koja utiče na sve vaše odnose i reflektuje se na sve aspekte vašeg života. Vaša vezanost određuje način kako gledate na sebe, kako shvatate sopstvenu vrednost i zasluge, na ono šta tražite u odnosima sa drugima i vrstu potvrde za kojom žudite i ka kojoj vas gone ambicije. 

Oni koji svoje odnose grade na temeljima iskustva sigurne vezanosti, imaju tendenciju da ostvaruju zdrave i stabilne međuljudske odnose i emotivne veze i u celini su zadovoljni kvalitetom svog života. Pružaju podršku drugima i osećaju se prijatno i opušteno, verujući da će i sami dobiti podršku kada im je potrebna. Sposobni su da budu iskreni, otvoreni, samostalni i osećaju se dobro kada se otvore prema drugima – jednako uživaju u davanju, kao i u primanju ljubavi. 

Comments