Nažalost, faza zaljubljenosti ne traje zauvek, u vezi nastanu razni problemi, koje s početka nismo uopšte očekivali. Ne želite da raskinete sa tom osobom, ali vam je potrebno da odmorite, da razmislite.

Mnogi ne vole pauzu, jer im se čini da je ona na korak od raskida. No, to ne mora uvek biti tako, jer pauza može biti i pravi spas. Sve zavisi u kakvom je stanju veza. Sve zavisi koliko ste oboje spremni da radite na problemima u vezi i na vašim ličnim problemima.

Rad na sebi, samorazvoj, ne prestaje onog trenutka kada nađete partnera. Ozbiljna veza može biti težak posao, jer morate obraćati pažnju na sebe i svoje akcije, razvijati se kao osoba i istovremeno graditi vezu u smeru u kome želite sve u dogovoru sa drugom osobom. Zdrava komunikacija predstavlja dobar deo svake kvalitetne veze. Način na koji rešavate probleme mnogo govori o vama kao o paru. Da li vas svađe dovode do ivice raskida, da li ignorišete probleme i samo ih stavljate pod tepih.

Mnogo i zavisi do toga kako osobe u pauzi gledaju na samu pauzu. Nekome je pauza priprema za raskid, znak da je sve gotovo, najava kraja, dok je drugome to vreme u kome je potrebno da razmisli o svemu. Šta uopšte za vas znači pauza? Da li samo hoćete da odmorite od neke osobe, pa na pauzu gledate kao na odmor od problema jer želite da pobegnete od čitave situacije? Ili ne želite da bežite od osobe sa kojom ste u vezi, već želite da se udaljite od situacije i objektivno sagledate problem? U tome je sva razlika shvatanja pauze.

Ako želite da se samo odmorite od nekog – time ste već sebi odgovorili na pitanje da li želite da budete u vezi sa tom osobom. Veza ne treba da bude umaranje – to je vaš partner, sa kojim želite da delite život. Ta osoba treba da bude vaše utočište, a ne izvor stresa.

Sasvim je druga stvar ako vam je samo potrebno da se smirite, da razmislite kako to možete da uradite. To je vreme za preispitivanje, vreme u kome vam je potrebno da uvidite gde ste pogrešili, gde je pogrešio vaš partner, šta možete da uradite da poboljšate odnos. U ovom smislu, pauza može biti spas za vezu. Pauza je spas onda kada nije bežanje, već uzimanje vremena da što objektivnije vidite vašu vezu. 

Kao što se da videti, odgovor na pitanje da li je pauza spas za vezu nije nimalo crno-belo. Postoji mnogo stvari od kojih taj odgovor može da zavisi. Uostalom, da je lako govoriti o tome ne bismo imali večnu debatu između Rossa i Rachel iz serije Friends, gde Ross kaže We were on the break.

Zato, pre nego što se odlučite na pauzu u vezi, potrebno je da definišete šta od te pauze želite, da kažete šta ta pauza za vas znači. Trudite se da budete iskreni i prema sebi i partneru, jer dugujete poštovanje i vašoj vezi i osobi sa kojom ste u vezi.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Jovana Petković

Comments