Nekada smo mnogo manje brinuli o umivanju, koje bi uglavnom izgledalo tako što bismo ustali, lice protrljali vodom sa možda malo sapuna, i to je to. Ipak, sa napretkom kozmetičke industrije, a da se ne lažemo – i sa godinama, naučili smo da čišćenju lica treba posvetiti više pažnje. Danas naša rutina jutarnjeg, ali i večernjeg umivanja, podrazumeva vodu, blagi peškir za lice, gel ili emulziju za umivanje, serum, piling… i čini nam se da smo se malo pogubili, a da je naše lice zbog toga počelo da pati. Ukoliko iznenada imate pojavu akni koje vas do sada nisu mučile, čini vam se da vam je koža suviše masna, ili pak suviše suva i zategnuta, vrlo je moguće da su to posledice nepravilnog pristupanja umivanju. Zato vam u nastavku otkrivamo na koji način bi trebalo da pristupite rutini umivanja u letnjim danima, kada je koža takođe posebno osetljiva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Nema potrebe za duplim čišćenjem

Duplo umivanje je u jednom trenutku postalo popularno među beauty blogerkama na internetu, koje su tvrdile da je ovo najbolji način da dubinski očistite lice (kao što i kosu perete dva puta), ali to ne mora važiti za svaki tip kože. Prema dermatolozima, nema potrebe da lice umivate dvaput zaredom, jer to često može doneti više štete nego dobrog. Ukoliko koristite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože, jedno temeljno umivanje je sasvim dovoljno. Barijera vaše kože ne bi nikako trebalo da bude prezasićena proizvodima za čišćenje, jer je oni mogu oštetiti i umanjiti njenu zaštitnu funkiciju.

Neka vam proizvodi za čišćenje budu jednostavni, sa malo sastojaka

Da, vašoj koži su možda potrebni vitamin C, retinol, hijaluronska kiselina ili slični sastojci – ali oni ne bi trebalo da se nalaze u vašim proizvodima za umivanje, već u serumu ili dnevnoj kremi koju ćete naneti nakon umivanja. Vaša rutina umivanja trebalo bi da bude jednostavna i da uključuje proizvod koji je hipoalergen i nema previše sastojaka u sebi – a to je naročito važno ukoliko se borite sa osetljivom kožom koja je sklona ekcemima. Takođe, najbolje bi bilo da se konsultujete sa dermatologom po pitanju toga koji tip proizvoda za čišćenje bi najviše odgovarao vašem tipu kože.

Comments