Da li je život zaista kao scena iz filma Eat, Pray, Love? U smislu, da li putovanje zaista može pomoći da se zaleči srce i da napokon pronađete sreću? Da li stvarno, kao Julia Roberts, možemo da prebolimo raskid i ne samo to, nego i promenimo čitav pogled na život i na putovanju pronađemo novu ljubav?

Ili kao u filmu Holiday gde Cameron Diaz i Kate Winslet menjanju kuće, pa pronađu ljubav daleko od svog doma, a odlučile su se na to putovanje da bi pobegle od ljubavnih problema. Šta radi Carrie Bradshaw kada je Mr. Big ostavlja ispred oltara? Odlazi na svoj medeni mesec zajedno za prijateljicama.

U popularnoj kulturi, izgleda da je putovanje često rešenje za slomljeno srce. Dovoljno je da je između vas određeni broj kilometara i lep pejzaž, i uspećete da zaboravite na svu patnju i vreme koje ste proveli zajedno. Putovanje u ovako osetljivom periodu čak može biti i kontraproduktivno, zato nemojte sebe terati na put ako ne osećate da uopšte možete da izađete iz kreveta.

Ne postoji način da samo preskočite proces koji dolazi nakon raskida, i putovanje, nažalost, to za vas ne može da učini. U najboljem slučaju ćete samo privremeno zaboraviti na svu tu bol, koja će vas “tresnuti” po glavi onog trenutka kada se vratite kući.

Putovanje nije prečica preko raskida. Ako ste voleli, patićete što se sve završilo. Ako ste bili u ozbiljnoj vezi – osetićete gubitak, bićete neizmerno tužni, sve ćete analizirati, imaćete duge razgovore sa prijateljicama, plakaćete, napravićete pojedine pogrešne korake, bićete emotivni, nestabilni, izgubićete veru u ljubav… Ne mora da znači da će vam se sve navedeno dogoditi, ali sve su to sasvim normalne reakcije na raskid.

Nemojte misliti da putovanje to može umanjiti. Vaše emocije neće nestati čak ni ako na tom putovanju pronađete nekog novog, jer će to biti rebound veza, koja služi kao zamena za vezu iz koje ste izašli. A rebound se retko kada završi na dobar način.

Žao mi je što moram da budem ta koja će razočarati, ali ako želite da otputujete negde, a tek ste raskinuli, ponovo razmislite da li je to dobra odluka. Da li možete da “blejite” na plaži, sa koktelom u ruci dok su svuda oko vas zaljubljeni parovi? Da li ćete uopšte biti u stanju da prestanete da plačete?

Putovanje jeste dobra strategija da vas vrati u život, ali kad prođe dovoljno vremena – ali, koliko vremena je dovoljno vremena? Naravno, ne postoji određeni trenutak kada ste spremni da putujete. Budući da je svaka veza drugačija, tako je i svako zaceljenje drugačije. Spremne ste za put onog trenutka kada razlog putovanja više nije bežanje od svojih emocija.

Tu ne mora biti problem sam put, koliko povratak sa puta u svakodnevicu. To ume da nas pogodi čak i kad nismo u vezi, a ne u periodu emotivne nestabilnosti. Zato, dajte svom srcu vremena, ne preskačite emocije, prođite kroz njih i verujte da ćete u jednom trenutku ponovo biti dobro, da će ponovo sve biti lakše.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments