U izlasku si sa drugaricama, vidiš nekog slatkog dečka, kreće kontakt očima, osmeh i, nažalost, na tome se završi. Niko nikome nije prišao, iako je bilo hemije. Moglo je da bude zanimljivo veče, ali ništa se nije dogodilo. Onda prvo pomisliš “pa možda mu se nisam dovoljno dopala”.

Tu se obično priča završava, jer se nekako podrazumeva da muškarci moraju da prilaze. Ali zašto? Zašto ti ne bi prišla dečku koji ti se sviđa? Razumem, uvek postoji strah od odbijanja, isti taj strah imaju i muškarci. Normalno je imati taj strah, ali on ukazuje da treba da poradiš na svom samopouzdanju, jer nečije “ne” ne znači da nešto sa tobom nije u redu.

Ima i onih devojaka, pa i momaka, koji će smatrati da je “uloga muškarca da priđe” i da tako “treba da bude”. I iskrena da budem, smučilo mi se više da slušam o tim rodnim ulogama, da muškarac mora ovako, žena onako. Možete kako god hoćete. Muškarac može da lakira nokte, da ostaje kod kuće i čuva dete, a žena da gradi karijeru ako im se to sviđa. Zašto da se ograničavamo na nešto tako dosadno kao što su uloge?

Pročitajte i ovo: Znaci da imate posla sa „izgubljenim dečakom“

I još jedna stvar mi nije jasna – devojke, zašto večito dopuštate da budete izabrane umesto da birate? Zamisli priđeš dečku koji ti se mnogo dopada i sve krene super i budete zajedno, a da ti nisi prišla to se nikad ne bi dogodilo. Nema smisla da pokušavaš da ga telepatijom nateraš da ti priđe, ako on nije ni svestan da ti se sviđa, ili čak nije ni svestan da postojiš.

Daj sebi slobodu da biraš, a ne samo da sediš i čekaš da ti neko priđe, ne moraš biti pasivna. Uostalom, muškarci, barem muškarci u mojoj okolini, obično nemaju ništa protiv toga da im devojka priđe. Ne mora to biti bog zna kakav prilazak, samo započnete priču o nečemu, pa vidite kako razgovor izgleda. To skida pritisak sa momaka, koji već i ovako imaju pritisak da moraju uvek da budu dominantni.

Pravila ko kome treba da priđe su u najmanju ruku glupa. Nisi u viktorijanskom dobu da čekaš da neko traži tvoju ruku od tvog oca. Žene su se izborile za pravo da biraju i što ne bi birale muškarce.

E sad, kako prići? Vrlo je moguće da ćeš u početku biti veoma smotana, ali kao i svaka veština i to se vežba. Nemoj pokušavati da budeš neko drugi, pričaj kao što bi započinjala razgovor sa bilo kojom drugom osobom, jednostvnim pitanjem, nekom konstatacijom, predstavljanjem. Flertovanje je ples između dvoje ljudi i treba da se igraš i da u njemu uživaš.

Pročitajte i ovo: Toksične veze vas nauče ono što roditelji nisu

Dakle, možeš da mu priđeš, ako to želiš, ako ti se sviđa. Ako te odbije, pa ok, onda očigledno ništa nije ni trebalo da se desi između vas. Ako nekog dečka odbija to što si ti napravila prvi korak, taj dečko ti ni ne treba i super je što to odmah znaš. Ako je ok sa tim što si prišla, isto super, imaćeš dejt, upoznaćeš dečka koji ti je privlačan. Ovo je jednostavno situacija u kojoj ne možeš da izgubiš i kada toga postaneš svesna, prilaženje će ti ići znatno lakše.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Jovana Petković

Comments