Ako ste odlučili da odete u bioskop, velike su šanse da ćete gledati nastavak ili rimejk nekog filma koji je u prošlosti bio izuzetno popularan. Gde god da se okrenete, videćete da se ponovo snimaju poznate serije sa specijalnim pojavljivanjima glumaca u svojim starim ulogama.

Tako je sa filmom Star Wars, gde se i dalje snimaju novi delovi i dodaci priči, pa je tako nastala i popularna serija Mandalorian. Ovakvom principu se priključila i serija Sex and the City, posle koje je snimljeno dva filma sa istim imenom, a ove godine se završila i prva sezona serijeAnd Just Like That…, koja predstavlja nastavak na čitavu priču. Pored ovoga, postoji i pregršt Diznijevih filmova koji se ponovo snimaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Friends (@friends)

Takođe, imali smo prilike da vidimo i Friends Harry Potter okupljanja, koji su postali toliki giganti da je zagarantovano da će biti gledani. Postavlja se pitanje, da li je Holivud, i generalno filmska indstrija, toliko ostala bez inspiracije da mora da zarađuje novac na našoj nostalgiji?

Stvar sa nostalgijom je da već unapred znate da će nešto uspeti, a da bi profit bio što veći, taj neki novi film po staroj priči podelite na nekoliko delova. Fanovi će sigurno odgledati sve novo što izađe – a da je u vezi sa njihovim omiljenim likovima. Gledaće čak i ako su nezadovoljni nastavkom i pričom.

Nostalgija je vrlo jaka emocija. Svi imamo filmove koji nas u trenutku vraćaju u detinjstvo i podsećaju na lepe periode života. Sa pojedinim likovima smo se identifikovali, zavoleli ih i naravno da ćemo želeti da znamo šta se događa sa njima. Ali, neretko se dešava da, kada izađemo iz bioskopa ili završimo sa određenom serijom, imamo osećaj nezadovoljstva, jer nastavak priče nije ni izbliza dobar kao original. I to jeste ono što se očekuje, jer znamo da kopija ili nastavak ne mogu da budu dobri kao original, ali opet ostaje taj osećaj razočaranja.

A Holivud kao da računa na tu nostalgiju i ne prestaje sa istim receptom, sve se ponavlja iznova i iznova. Prave se filmovi sa bezbroj delova, obnavljaju se priče koje su završene. Hajde ostavite naše omiljene likove na miru, molim vas! Ostavite priče tu gde su stale, jer nema potrebe za nastavkom.

Možda ste primetili da se nekada prave nastavci da bi se napravio politički korektan film ili serija. And Just Like That… je savršen primer za to. Sada imamo Carrie Bradshaw i ostale likove s kraja devedesetih koji su potpuno nesnađeni u savremenom dobu, kao da su preskočili dvadesetak godina života. Tako je pisano sa namerom da se politička korektnost naglasi, a ispada gotovo smešno.

Da li se preteruje sa nostalgijom u filmovima i serijama? O da, baš se preteruje, toliko da ćemo početi da gubimo volju da gledamo treći rimejk omiljene serije i četvrti deo petog serijala nekog filma čiji original obožavamo. Publika je željna stvaranja novih kultnih filmova umesto da gleda stare na novi način.

Zato su se i do te mere probile pojedine serije na Netflixu koje veze nemaju sa Holivudom, kao što su Squid Game La Casa De Papel. Tržište je toliko prezasićeno rimejkovima da su serije, koje nisu sa engleskog govornog područja, postale svetski popularne, baš zbog originalnosti.

Naslovna fotografija: instagram/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments