Serija Euphoria je odmah nakon premijere okupila veliku grupu fanova, budući da predstavlja nihilističku teen dramu koja prati grupu srednjoškolaca i njihove disfunkcionalne odnose. Haos u kome se nalaze svi likovi ove serije duplo je ozbiljniji u drugoj sezoni, čijih smo pet epizoda mogli da vidimo u prethodne dve nedelje. Nova sezona je tek počela, a lično ne vidim svetlo na kraju tunela za klince Euphorie. Međutim, ono o čemu ne mogu da prestanem da razmišljam jeste – da li serija glamurozno predstavlja nasilje i probleme sa zavisnošću, da li izbegava da likove suoči sa odeđenom dozom odgovornosti koja im izmiče – ili se tu krije nešto više?

Činjenica je da se u toku srednje škole svi pronalazimo i pokušavamo da porastemo mnogo pre nego što je to, zapravo, potrebno. Sa 16 smo ubeđeni da mnogo više znamo nego sa 20. Ali, to je proces koji svako mora da prođe. Svako od nas se suočavao sa svojim mladalačkim strahovima, slomljenim srcima i konfuzno tražio odgovore na pitanja u vezi budućnosti. Zamislite sve te probleme koje ste imali kao tinejdžeri i pomnožite ih sa, pa, million, jer se likovi u seriji Euphoria bore sa demonima kakve još niste upoznali.

Likovi i njihovi demoni

Počnimo od Rue. Ona je u neku ruku i protagonista cele priče, ali ni na koji način ne baca senku na ostale. Rue se bori sa zavisnošću od narkotika. Manipulativno ponašanje je karakteristično za nju jer želi da se po svaku cenu domogne high osećaja. Od šaka punih lekova koje meša sa alkoholom, do kokaina i stalne potrebe za halucinacijama, Rue je žrtva svog uma i mentalnih poremećaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by euphoria (@euphoria)

Maddy je u nasilnoj on again/off again vezi sa Nateom, koji je istovremeno nasilan i prema svojim drugim seksualnim partnerima. U pokušaju da dokazuje svoju seksualnost radi pukog dokaza da je seksualno aktivan, Nate je zasigurno najveći negativac među srednjoškolskom grupom. Pored Maddy, Jules je još jedna njegova žrtva, ali njena priča time nije definisana. Jules je svoja prva seksualna iskustva doživljavala sa starijim, neretko oženjenim muškarcima, koje je pronalazila na internetu.

I na kraju imamo dve devojke koje su proizvod okrutnosti dečjih igara bez pravila i granice. Dve mlade devojke koje iz sve snage žele da se odupru toksičnim mislima koje im stvara surova i svirepa okolina. Kat i Cassy su žrtve neovlašćenog deljenja snimaka i eksplicitnog sadržaja u kojim su učestvovale. Kat je snimana bez svog pristanka, dok je Cassy žrtva osvetničke pornografije.

Comments