Veze često počinju sa velikim obećanjima, ali se vremenom raspadaju, ostavljajući vas sa pitanjem šta je donelo te (često ponovljene) neuspehe?

Ako ste izabrali partnera koji je doživelo sličan neuspeh u svojim prethodnim vezama, pitate se zašto nastavljate da birate takve partnere?

Nikome nije lako da se suoči sa realnošću da njegovi odnosi ne funkcionišu zbog nečeg što rade i što uzrokuje te neuspehe. Ali, ako ste spremni da istražite te mogućnosti, možete povećati svoje šanse.

Pitanja se gomilaju. Možda ste na početku svake veze bili bolji partneri, nego što ste postali vremenom. Možda niste mogli da nastavite da dajete ono što ste nudili na početku veze, jer ste se previše trudili. Da li je moguće da nikada niste naučili veštine održavanja veze? Da li ste ignorisali znakove koji bi vam pružili priliku da revitalizujete svoje odnose pre nego što se potpuno uruše?

Čini se da nema pravog odgovora na ta pitanja. Ne možete da vidite sebe kao ljude sa kojima je teško biti, koji rutinski guraju druge ljude od sebe i sabotiraju bliskost. Ne vidite sebe kao sebične, optužujuće, potkopavajuće, dramatične, neosetljive, zahtevne. Čini vam se da ste prijateljski nastrojeni, velikodušni i razumni i to stvara konfuziju. Ako sebe vidite kao dobre osobe sa privlačnim kvalitetima, zašto se vaši partneri ne bore da vas zadrže?
Realnost je da se mnoge naizgled uspešne veze završavaju sa nepotrošenim potencijalom za pozitivnost i razvoj. Verovatno će se završiti kada predvidljivost, udobnost i sigurnost postanu jači od strasti, uzbuđenja, izazova, za oba partnera. Odsustvo toksičnih interakcija ne garantuje kontinuiran nastavak žive veze. 

Svi živi sistemi se ili šire ili smanjuju, a odnosi nisu izuzetak. Čak i kada izgledaju kompatibilno na površini, može postojati opadanje motivacije i interesovanja, ispod površine i nedovoljno primetno da izazove uzbunu.
Ako se te podrivajuće struje identifikuju dovoljno rano, partneri u vezi mogu se suočiti sa njima i zajedno se posvetiti oživljavanju svog odnosa, pronalaženju novih interesovanja i potencijala regeneracije, dok nije kasno.
Ukoliko se prepoznajete u ovim obrascima, verovatno ste saboter u vezi.

Predvidljivi i ponovljeni odgovori

Kada su odnosi novi i međusobno istraživanje svakog partnera na vrhuncu, pametno je da oboje reaguju sa entuzijazmom i proširenim interesovanjem za svaku novu dimenziju druge osobe. Očigledno je da interesovanje i motivacija da se sazna više o svakom aspektu života i unutrašnjih sadržaja voljene osobe veoma važna za produbljivanje bliskosti, sa otvorenošću i ranjivošću i posebnom pažnjom.

Kako odnosi postaju predvidljiviji i kompatibilniji, počinje da se razvija određena vrsta kratkotrajne interakcije, sa manje reči, manje emocionalnog intenziteta, sa ograničenim rasponom sličnih emocija, reči i fraza. Par možda veruje da se tako dobro razume, da više ne mora da objašnjava ili produbljuje priču, ali izgleda da su oba partnera manje uzbuđena zbog onog drugog.

Paralelnost nasuprot fokusa

Kada par provodi mnogo vremena zajedno, često postaje kombinovana prezentacija drugima, svaki predstavlja onog drugog, kao deo tima. Raznolikost koja je obeležavala njihov prvobitni odnos, oni kvaliteti koji su ih činili zanimljivo različitim jedno od drugog, gotovo nestaju kada se predstavljaju drugima.

Kako se proces naizgled dobrog tima nastavlja, par može prestati da traži razlike u kojima je nekada uživao i tek kada doživi novu situaciju, njihovi individualni i različiti odgovori se ponovo pojavljuju.

Dok su ranije odlazili u bioskop, a zatim u restoran, da razgovaraju o svojim različitim reakcijama i emocijama, sada se vraćaju kući i nastavljaju da održavaju predvidljivost koju su stvorili.

Prihvatanje prekršenih obećanja

Novi ljubavnici mnogo obećavaju jedno drugom, pokušavajući da se osiguraju i pruže garancije da će ih odnos oboje menjati jedino na dobar i pozitivan način. Oni se mogu složiti da se bave zdravijim životnim stilom, više rade na jačanju stabilnije finansijske osnove, da se raduju porodici, podržavaju jedno drugo u svim naporima da ostvare svoje ciljeve; mogu biti spremni da žrtvuju sve što imaju da bi onaj drugi bio ispunjeniji i stavljati vezu na prvo mesto. Oni iskreno žele da održe obećanja koja daju i jedno drugom veruju.

Ali, vreme prolazi i svakodnevni život crpi energiju iz veze, pa se intenzivan fokus koji su oboje imali, smanjuje. Ponekad će se jedan partner boriti i zahtevati da se obećanja održe, ali ako to ne čini, može se i pomiriti sa kršenjem dogovora. Najopasnije je kada puštate da prekršena obećanja izgube značaj, pronalazeći razna opravdanja za nove prioritete u vezi.

Nesloga ispod harmonije

„Ne želim da se svađamo“, „samo bez drame“, „radi šta hoćeš“, „nije to neka velika stvar“, „bitno je da stvari funkcionišu“… to su izjave koje se čuju kada par postane manje voljan da se bori za stvari koje su bile važne u početku, jer je to preteran emotivni rad i lakše im je da održavaju prividnu harmoniju, ispod koje se lagano taloži nesloga i nezadovoljstvo.

U ranoj fazi veze, partneri se mogu žrtvovati zarad harmonije koja raste, ali ako žrtvuju suviše važnih stvari (svoju autentičnost, svoje snove, bitne razlike), degradiraće baš tu harmoniju koju žele da održe.

Odustajanje od oživljavanja veze

Dok osnovna saboterska ponašanja crpu vitalnost iz veze, mnogi parovi se snalaze da održe životonost, pronalazeći novu stimulaciju i interesovanja, kako bi održali nivo uzbuđenja i radosti u odnosu. To ponašanje može pomoći da veza ostane živa, ako ga oba partnera ispoljavaju i podržavaju jedno drugo u tome. Ali, ako ne dele napore da ožive vezu i svako ostane u svojoj čauri, razvijajući se nezavisno od partnera, primarni odnos će vremenom sve više bledeti i postajati sve labaviji.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments