Čini se da se tek u poslednjoj deceniji obraća više pažnje na različite tipove kose. Generalno, kosa se deli na ravnu, talasastu i kovrdžavu, ali postoje i razni tipovi između. Pojedini čak i primećuju da imaju više tipova kose, da su pojedini pramenovi kovrdžaviji ili ravniji od drugih. Sve je to prirodno i normalno.

Veoma je važno da znate koji je vaš tip kose da biste mogli da odredite kakva joj je nega potrebna. Zato imamo osnovna četiri tipa kose, koji se dele na još tri podkategorije. To su 1, 2,3 i 4 tip kose, a oni se dele na a, b i c.

Dakle, tip jedan je sasvim ravna kosa, tip dva je talasasta, tri kovrdžava, a četiri su izuzetno guste kovrdže, kao kod Afroamerikanaca.

Dalje, tip 1a je sasvim ravna kosa bez ikakvog talasa, kakvu često imaju Azijatkinje. 1b je i dalje ravna kosa sa nekoliko blagih talasa. 1c ima blago talasanje, ali je kosa mirna i ima sve odlike ravne. To, otprilike, izgleda kao na fotografiji iznad.

Dalje – talasi mogu varirati od blagih do jačih, da gotovo prelaze u lokne, pa se razlikuje i šablon lokni – od krupnih, pa ka sve sitnijim.

Ono što je bitno da razumete jeste da retko ko ima samo jedan šablon kose, naročito mi koji smo između. U mom slučaju kosa varira od 2b, preko 2c do 3a – sve zavisi koliko su mi kovrdže poslušne i koji je dan od pranja. Takođe, tip 3a mogu da postignem isključivo uz korišćenje preparata za lokne i difuzera, u suprotnom imam samo jače talase, odnosno 2c tip.

Kako da saznate koji je vaš tip kose?

Verovatno već znate kako se vaša kosa ponaša, da li je poslušna, da li je tršava, koliko je negovana. Kosa kojoj fale hranljive namirnice kao što su proteini može imati drugačiji tip nego što joj je to prirodno. Zato se preporučuje, ako imate lokne ili tršavu kosu, da je nahranite sa proteinskim maskama.

Evo kakva je nega preporučena za određene tipove kose:

Tip 1 – ravna kosa ima najviše problema sa mašćenjem. Ovaj tip kose je obično mekan, sjajan, ravan, ali se i brzo masti, delom zato što nije toliko suv kao kovrdžava kosa, a i ta kosa ima manje volumena, pa je bliža temenu. Volumen je drugi problem sa ravnom kosom, koji se može rešiti ako prebacite kosu preko glave dok je sušite.

Tip 2 – talasasta kosa. Bilo da je kosa blago talasasta ili gotovo loknasta, ona je često vrlo tršava, pomalo divlja, ali i nedefinisana. Moglo bi se reći da je ovo najmanje zahvalan tip kose, jer se loknice brzo isprave, a nije ni ravna, pa je negde između. Treba koristiti preparate protiv tršavosti da bi se smirila.


Tip 3 – ovom tipu su potrebni preparti koji će oblikovati lokne i omogućiti da što duže traju. Kovrdžava kosa je gladna za proteinima, zato se preporučuje korišćenje preparata sa proteinima koji će je nahraniti.

Tip 4 – izuzetno kovrdžava kosa je obično najsuvlja, zato joj je potrebna hidratacija, hidratacija i još hidratacije. Dakle, hidratantne maske, ali i mazanje skalpa hranljivim uljima, kako ne bi došlo do perutanja.

Naslovna fotografija: instagram.com/negin_mirsalehi

Jovana Petković

Comments