Karpmanov dramatični trougao, ili toksični trougao, poznat je u psihologiji još od šezdesetih godina prošlog veka. To je model disfunkcionalnih socijalnih odnosa, koji mogu postojati u porodici, prijateljstvu, vezi, profesionalnom životu.

Toksični trougao podrazumeva tri uloge: žrtva, spasilac, progonilac. Svaka od ovih uloga podrazumeva određeni šablon ponašanja. Ono što je sigurno u vezi sa ovim trouglom jeste da će neminovno doći do nekog konflikta.

Mnogi od nas su još od najranijeg detinjstva naučeni da pripadaju jednoj od tri uloge. Iz trougla je moguće izaći samo ako naučimo zdrave načine ponašanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EDVARD_FOTOS (@edvard_fotos)

Žrtva – “Jadna ja”

Oni koji su u ulozi žrtve se često osećaju samo, bespomoćno i beznadežno. Imaju osećaj da im je život učinio nepravdu i da im je univerzum nešto dužan. Misle da je nemoguće da se njihov život promeni nabolje.

Nemaju dovoljno samopouzdanja i vere u sebe, često krive druge za svoj nesrećni život. Potrebni su im spasioci da im reše probleme. Retko kad preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Kada postanu svesni šta rade, obuzima ih osećaj krivice, pa odlaze u samosažaljenje.

Takve osobe će često reći: Jadna ja, Vi ste svi protiv mene… Ove osobe su u ulozi žrtve čak i onda kada to nisu, one nisu u stanju da priznaju svoje greške i misle da je jedina nepravda ona koja je usmerena prema njima. Ako ne izađu iz toksičnog trougla, zauvek će ostati nezadovoljne, neće znati da reše svoje probleme i preuzmu odgovornost.

Spasilac – “Daj da ti pomognem”

Spasioci će uvek biti tu da se nađu žrtvi, probaće da ih spasu i zaštite od bilo čega negativnog. Oni daju sve od sebe da pomognu žrtvi, jer ne mogu da posmatraju nekog bespomoćnog.

Ono što oni ne uviđaju jeste da kad pomognu žrtvi, ona će se uvek na njih oslanjati. Spasioci vrlo često zanemaruju svoje potrebe i druge stavljaju na prvo mesto. Oni su odmalena učeni da njihove emocije nisu bitne i verovatno su morali da zauzmu ulogu spasioca zbog trauma iz detinjstva. Spasioci su često deca koja su prerano porasla.

Oni su uvek previše zauzeti, uvek pokušavaju da reše situaciju u kom god odnosu da se nađu, pa su hronično umorni i emotivno istrošeni. Osobe koje su u ovoj ulozi treba da nauče da budu same sebi važne i da se usredsrede na svoje probleme.

Comments