Ona dolazi… jednostavno osetim… Bubuljice, oticanje, povećani apetit, PMS, otečene grudi, preosetljivost… sve su to naznake da sledi menstruacija. A onda kad dođe, samo bih ležala, gledala serije i preskočila nekoliko dana. Još jedna stvar je obavezna u menstrual bucket list čokolada! Mnogo čokolade.

Apetit tada radi svoje i ne biraš šta jedeš i to je skroz ok. Ne moraš uvek da paziš na liniju (ne moraš da paziš uopšte ako ne želiš). Ipak, postavlja se pitanje zašto u prvim danima menstruacije poraste apetit za slatkim i da li je ok da tada oprostiš sebi i smažeš čitavo pakovanje?

Ako ti se toliko jede čokolada kad “dobiješ”, imam dobru vest za tebe, možeš je jesti. Zapravo, čak je i dobro za tebe da tad jedeš čokoladu, jer će ti smanjiti menstrualne bolove, koji nastaju usled grčenja materice, a bolove će smanjiti sastojci koji opuštaju mišiće. U čokoladi se nalazi magnezijum, koji je poznat po tome što opušta mišiće. Zato mnogi sportisti posle treninga piju magnezijum u prahu kako bi sprečili upale mišića.


Takođe, čokolada sadrži i bakar, mineral koji podstiče lučenje endorfina, od koga ćeš se osećati bolje.

Doktori i nutricionisti će uvek pre preporučiti crnu čokoladu zato što ima više hranljivih sastojaka. A crna čokolada je odličan izbor ako želiš da se zasladiš zato što se u njoj mogu naći visoki nivoi gvožđa. U toku menstruacije je potrebno da unosiš što više gvožđa, jer ga gubiš izbacivanjem krvi. Obično je taj gubitak u granicama normale, ali ako si već anemična – moraš da obratiš pažnju na unos gvožđa.

Takođe, crna čokolada ima i više nivo magnezijuma od mlečne, tako da će biti efektivnija u smanjenju bolova. Zapravo, 28 grama čokolade koja sadrži od 70-85% kakaa ima 15% dnevnih potreba za magnezijumom, dok mlečna čokolada ima 4%.

Koji su još benefiti čokolade?

Dobra je za zdravlje srca – poznato je da antioksidansi u crnoj čokoladi snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz organizam.  Tako se smanjuje mogućnost od srčanog udara.

Poboljšava pamćenje – tamna čokolada sadrži supstance koji će uticati na to da imate bolje pamćenje i brže usvajate nove informacije. Zato je odličan potez da pre učenja studenti pojedu čokoladicu.

Smanjuje stres – sokazano je da ljudi koji jedu čokoladu imaju niže nivoe stresa, zato što čokolada smanjuje nivoe kortizola. Smatra se da je snižavanje stresa još jedan razlog zašto čokolada brani od srčanog udara, jer je infarkt često uzrokovan stresom.

Dobra je za jak imuni sistem – čokolada pomaže održavanju imunog sistema zato što vraća u ravnotežu disbalans koji je nastao usled delovanja slobodnih radikala.

Koristi se za postizanje boljih rezultata u sportu – čokolada predstavlja bombu energije zbog šećera koji se nalazi u njenom sastavu. Osim toga sadrži i supstance koje pomažu sportistima da postižu bolje performanse.

Zaista ne postoji razlog za demonizaciju čokolade i sve je u redu ako se jede u normalnim količinama, u redu je čak i kad preterate ako je to na vaš užitak i ne krivite se posle. Hajde da izgradimo zdrav odnos prema hrani, bitno je da vam se dopada, da uživate i da ne opterećujete stomak.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments