U ovom serijalu o načinima da iskažete ljubav smo do sada naučili da postoji pet jezika ljubavi i da, uglavnom, svako od nas izabere jedan. Koji su to love languages koje biramo? To su fizičko pokazivanje ljubavi, odnosno zagrljaji, zatim kvalitetno provedeno vreme, reči kojima im se iskazuje ljubav, dok su drugima reči prazne i traže dela, odnosno usluge iz ljubavi, a neko poklanja poklone.

Do sada smo govorili o dva načina iskazivanja ljubavi. Prvi je bio fizički dodir koji podrazumeva da osoba voli da grli ili da dodiruje osobe koje voli te im na taj način pokazuje svoja osećanja, a zatim smo pričali o rečima kojima iskazujemo ljubav jer postoje osobe koje na taj način žele da iskažu svoja osećanja, ali i da se drugi isto tako ophode prema njima.

Sledeći love language o kom ćemo da razgovaramo tiče se dela, odnosno usluga koje činimo iz ljubavi. Znate kako pojedini ne veruju u reči koje čuju, koliko god dobro zvuče, već žele da im se ta ljubav pokazuje delima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Authentic Love Magazine (@authenticlovemag)

Sigurno ste nekada i sami rekli da od pukih reči nemate ništa. To je, naravno, zato što su vam određene reči uputili oni koji te reči, verovatno, ne misle iskreno. Zato reči kojima iskazujemo ljubav imjau lošu reputaciju, dok se u dela više veruje.

Baš kao što ime nalaže, jasno je da pokazivanje ljubavi za vas znači da radite stvari za druge, ali volite i da vaš partner na isti način pokazuje ljubav prema vama – jer se tada osećate voljeno. Ako su dela način na koji pokazujete ljubav, to znači da su nekad ta dela veoma mala, ali vredna.

Volite da umesto svog partnera napravite ručak, da operete veš, sudove, sredite kuću i iznenadite ga, da kupite namirnice i donesete ih kući iako vam je rekao da će on to uraditi itd. Za vas su ova dela značajnija od bilo kojih reči koje neko može da izgovori.

Acts of love je jezik ljubavi koji možete da iskazujete u momentima u kojima je najvažnije da partner zna da ste uz njega. U momentima kada je vaš partner prenatrpan poslom i značio bi mu dobar obrok, a vi se pojavite sa hranom ili je skuvate, tada znate da vas vaš partner voli najviše na svetu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Authentic Love Magazine (@authenticlovemag)

Dokazi ljubavi ne treba da se mešaju sa služenjem, jer to je potpuno druga stvar. Dela su ono što želimo da radimo za nekog, koja biramo da uradimo, čineći ih baš iz ljubavi.

Ono što je bitno napomenuti je kako se nositi sa razlikom u načinu iskazivanja ljubavi vašeg partnera. Nije nužno da vi i vaš partner imate isti love language, ali je lepo, ukoliko znate koji je vaš, da o tome porazgovarate i kako ne bi došlo do zabune.

Svi se razlikujemo i cenimo drugačije stvari. Možda vaš partner voli da govori kako se oseća, a vi čekate da vam pokaže svoja osećanja određenim delima, ili obrnuto. Svi na određene načine pokazujemo ljubav, zato treba da imamo razmevanja za sve ostale koji se po tome razlikuju od nas.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Milica Antić

Comments