Poverenje predstavlja stub svake zdrave veze. Zato, da biste pomislili da vaš partner laže, potrebno je da za to imate jaku intuiciju ili dokaze koji na to upućuju. Sumnja je osećanje koje razara, kada mislite da vas neko laže, a naročito neko tako blizak kao vaš partner, to može razoriti čitav vaš odnos.

No, uvek treba da slušate svoju intuiciju, taj osećaj u stomaku da nešto nije u redu i da se od vas nešto krije. Vrlo često tek kad se naše sumnje obistine se pitamo zašto nismo verovali svom osećaju. Potraga za istinom može postati opsesija, naročito ako vaš partner poriče sve za šta ga optužujete, a njegovi odgovori i dalje nisu umirujući. 

Počinjete da sumnjate u sopstvenu sposobnost rasuđivanja, ne znate kako da otkrijete istinu, ne znate šta uopšte da radite. Zato imamo nekoliko saveta, kako da saznate istinu, a da ne razorite vaš odnos.

Zapišite svoje misli

Možda zvuči kao kliše, ali zapisivanje svojih misli zaista pomaže da se smirite. Ne samo da će razbistriti svoje misli, već ćete dublje zaći u problem. Napišite sve što vas muči i koje je glavno pitanje na koje želite odgovor, takođe, koje su posledice po odnos ako se obistini ono najgore.

Pročitajte i ovo: Da li nas privlače osobe koje nas podsećaju na naše roditelje?

Nije stvar u tome da samo napadnete svog partnera, jer to se sigurno neće dobro završiti. Dakle, morate biti taktični, koja god da je sumnja u pitanju, jer ako krenete da osuđujete svog partnera pre nego što uopšte i znate da li je kriv, svađaćete se i nećete ni dobiti odgovor na svoje pitanje. Zato, napišite ono što vas zanima i to vam može služiti i kao beleška u razgovoru da vam ne bi skretale misli dok pričate sa partnerom.

Morate postaviti pitanje

Nemojte potiskivati svoje sumnje. To je definitivno najgora stvar koju možete da učinite. Nemojte prećutati i držati u sebi sumnju da vas partner laže, jer ta sumnja na taj način neće nestati. Možda ćete privremeno zaboraviti na te misli, ali će se sigurno u određenom trenutku vratiti kad se slična situacija ponovi.

Dakle, mirno popričajte sa partnerom. Recite na šta sumnjate, recite koliko vam je bitno da budete iskreni u vezi i da treba da vam kaže odgovor čak i u slučaju da je najgori mogući. I ako dođe do raspada veze i to je bolje nego da oboje živite u laži, da se veza nastavlja, a da se ne zasniva na poverenju.

Tako da recite, ponavljamo, bez napadanja partnera i optužbi.

Da li vas partner laže – dajte razloge za sumnju

Kada rešite da popričate onda je važno da kažete i odakle vaše sumnje potiču. Da li imate dokaze koji upućuju na to da vas partner laže? Ako imate, recite. Čak i da se vaše sumnje zasnivaju samo na vašem osećaju, onda podelite sa partnerom. Nemojte ništa prećutkivati.

Nažalost, ne postoji jedan odgovor “kako da uhvatite partnera u laži”, niti je to nešto na šta treba da ciljate. To definitivno nije zdrava veza. Nije uopšte poenta u tome da pokušavate da razotkrijete svog partnera. Znamo da je sumnja veoma toksično osećanje, ali morate ostati pribrani i biti svesni toga da vaš partner nije vaš neprijatelj, da vi jeste u vezi i da nešto gradite.

Partner vas i dalje može lagati

Čak i da postupite iz srca i ako se potrudite i normalno komunicirate, vi niste odgovorni za ponašanja svog partnera, niti njegovog osećanja. On može da nastavi da vas laže i pored sve vaše dobre namere. Ali, odgovornost tada više nije na vama.

Tada imate dve opcije, da nastavite da istražujete dok ne dobijete dokaze – što baš i nije dobro za mentalno zdravlje, ili da samo pustite stvari i zaboravite šta se desilo. Istina će svakako u nekom trenutku doći do vas.

Pročitajte i ovo: Šta je eskalator odnosa (i zašto treba da ga odbacite)

Naslovna fotografija: instagram.com/kissesandmartini

Jovana Petković

Comments