Ponekad nam ništa nije pravo, jer smo u posebno osetljivom raspoloženju – ili ne možemo da tolerišemo ono što inače uspevamo, baš zato što smo u posebno osetljivom stanju i raspoloženju. Pre nego što napadnete partnera i upotrebite ga kao boks vreću, ili kantu za đubre, preispitajte se – zašto hoćete da se posvađate? Želite da nešto isterate na čistac, da neki problem rešite, ili da zabrinete i zastrašite partnera? Ili samo želite da izbacite bes i da ga izdrndate – možda je zaslužio, ali ipak, postavite sebi ova pitanja, pre nego što se obrušite na njega.

Da li ste premoreni i pod stresom? Možda je bolje da kažete partneru kako se osećate i da ga zamolite da vas izmasira, ili da vam kupi čokoladu, ili da vas ostavi na miru.

Da li se hormoni igraju vašim raspoloženjem (PMS, predklimakterične tegobe, trudnoća…)? U nekim periodima smo osetljiviji nego inače i lako nas je izazvati i iznervirati. Možda partner to ne uzima u obzir, a i to je ono što vas nervira i tera da se svađate. A kako li se on oseća povodom toga što se vi ne osećate dobro? Možda i on ima slične probleme? Možda vam ova razmišljanja ugase želju za sukobom.

Možda ste povređeni zbog nečeg preko čega mislite da ste prešli, a u stvari niste? Ili osećate krivicu zbog nečeg što niste priznali ni sebi, ni njemu? Možda vam je potrebno da inicirate sukob, jer to “nešto” pokušava da izađe na svetlost dana i traži da bude razjašnjeno i raščišćeno. Možda vam je lakše da pronađete nešto što ćete zameriti partneru, nego da priznate da i on vama ima šta da zameri, da se izvinite i tražite oproštaj?

Comments