Na našu žalost, Daft Punk se ne udružuje, ali zato duo slavi 10 godina od svog epohalnog poslednjeg albuma Random Access Memories za koji su osvojili nagradu Grammy. Daft Punk je povodom godišnjice objavio novi singl, pod nazivom The Writing of Fragments of Time, prvu numeru sa albuma koji će biti objavljen 12. maja ove godine.

Prošireno izdanje sadrži 35 minuta do sada neobjavljene muzike. Pesma The Writing of Fragments of Time traje nešto duže od osam minuta.

Stihovi za Fragments of Time su napisani i snimljeni sa dugogodišnjim prijateljem i saradnikom Daft Punka – Toddom Edwardsom. Todd i Daft Punk su prvi radili na pesmi Face to Face sa njihovog albuma Discovery iz 2001. godine. U legendarnom Henson Recording studiju u Los Anđelesu, 29. februara 2012. godine, za vreme jedne sesije, snimljena pesma je The Writing of Fragments of Time. Tad je zabeležen ceo kreativni put stvaranja pesme u kojoj čujemo intimne trenutke između Thomasa Bangaltera i Todda Edwardsa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daft Punk (@daftpunk)

Pesma je urađena kao dokumentarna numera koja se nadovezuje na pesmu sa albuma Giorgio by Moroder. Tu Giorgio Moroder govori o sopstvenom kreativnom procesu i osmišljavanju pesama. Najnovija numera prikazuje stvarne ljude na poslu sa svim njihovim sumnjama, uzbuđenjima i prvim nezavršenim nacrtima pesama.

Po objavljivanju originalne pesme 2013. godine, Fragments of Time je uspela da dočara suštinu saradnje, stavljajući akcenat na priču kako je i Todd Edwards otišao u Kaliforniju da snima sa Daft Punk.

Kako je nastao novi singl?

Edwards je pred kraj nove numere rekao da “postoje određeni delovi u kojima se guši”. Rekao je da je bilo “emotivno i izazovno da se nedelje rada opišu rečima”, dodavši da “nikada nije osetio nešto tako”. Zatim je nastavio da opisuje rad na albumu Random Access Memories na kom je sa Daft Punk radio dve nedelje.

Edwards je rekao da je, kad je pozvao majku, ona “čula smirenost i sreću u njegovom glasu”. Rekla mu je da mora da ostane u Los Anđelesu jer za njega nema budućnosti u Nju Džersiju iako će joj mnogo nedostajati. Tog leta je spakovao kamion sa svom opremom i odvezao se preko zemlje da bi se preselio u Los Anđeles.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daft Punk (@daftpunk)

Stihovi pesme su pisani iz perspektive budućiih saradnji i nagađanja. Autori su želeli da vide kako će se osećati kad se budu sećali ovog kreativnog procesa stvarajući narativ buduće nostalgije. Slušajući stihove deset godina kasnije, zajedno sa zabeleženim kreativnim procesom, pesma slušaocima nudi osećaj preslikanih odraza koji se vrte u beskonačnoj petlji što daje egzistencijalno predviđanje, stvarajući zvučnu vremensku kapsulu.

Kada možemo da očekujemo album?

Novo izdanje Random Access Memories, koje je dostupno za pre-order, uključuje 35 minuta do sada neobjavljenog materijala sa devet pesama, što uključuje i neobjavljene demo snimke i studijske snimke poput ovog koji je upravo izašao. Fanovi će imati izbor između dva različita formata: dupli CD ili vinil set sa tri LP ploče.

Komplet CD-ova će uključivati digitalnu knjižicu od 20 stranica, dok će set vinila sadržati specijalni poster Lose Yourself to Dance i knjižicu od 16 stranica. Prvi put će Atmos mix originalnog albuma biti dostupan i na striming platformama.

Poslušajte novi singl dua Daft Punk, The Writing of Fragments of Time:

Pročitajte još i: Najbolje mlade strane pevačice sa Brit Awards 2023. koje treba da poslušate odmah

Naslovna fotografija: instagram.com/daftpunktoronto

Marija Gavrilović

Comments