Postaje mi čak pomalo i zabavno koliko se dijametralno udaljavam od proslavljanja ovog dana. Što više ljudi kreće da luduje zahvaćeno vrtlozima jastuka, srca, sveća i romantičnih večera ja sve manje i primećujem da jeste ili da će uskoro taj poseban Dan zaljubljenih. Iskrena da budem, još uvek ne razumem baš u potpunosti ni šta znači dan kao dan, meni je baš onako super da si svaki dan zaljubljen i da ti ne treba osoba za to. Poželjna je ali nije neophodna, jer postoji toliko stvari u koje možemo biti zaljubljeni i na kojima treba biti zahvalan, da bih nekako volela da se malo više to vrednuje, a ne da li imaš kome da pokloniš slagalicu sa fotografijom sa vašeg prvog dejta. (Uzgred, malo više kreativnosti i orignalnosti, molim!)

Bilo kako bilo, moram priznati da u svem tom romansom inspirisanom ludilu, romantične komedije moram da izdvojim kao posebne, i priznam da ih obožavam i da ih nikada neću ostaviti, i da je “ljubav koja pobeđuje sve” najotrcanija sintagma čiji sam najveći pobornik. Ipak, dok smo rom com verovatno svi manje više doktorirali, postoje i ona ostvaranja koja nisu tako ušećerena i iako jesu romantična, i jesu komedije, ali  imaju i jednu dobru dozu realnosti. Jer da, love sucks ponekada (i češće od toga), i okej je da i sa tim budemo na ti, a i vreme da se podsetimo na sve one filmove koji nam kažu da je sasvim u redu što naš ljubavni život nije baš sasvim funkcionalan kako smo se nadali.

Lola Versus (2012)

Ako postoji recept za slomljeno srce, onda je to ovaj film, posle kog ćeš instant prestati da se samosažaljevaš i okrenuti novi list. Nekrunisana kraljica indie žanra, Greta Gerwig, igra Lolu koja je ostavljena tri nedelje pred venčanje, i koja se zbog toga upušta i prepušta putovanju samootkrivanja i ostvarivanja, koje je toliko iskreno i tačno, da se gledajući ovaj film zaista zapitam zašto bi iko i želeo da se “skrasi”?

Comments