Danci su najlepši ljudi. To je zaključak koji sam mogao da donesem nakon izvesnog vremena provedenog u Kopenhagenu. Fascinantno je kad oko sebe vidite toliko lepih i doteranih ljudi, da prosto ne možete da se ne zapitate kako su to uspeli?! Kakva je to skincare rutina koju praktikuju?!

To me je navelo da malo istražujem o različitim proizvodima koji Danci često koriste, tako da sam odlučio da vam prenesem ono što sam saznao. Nastavite da čitate ako želite da saznate kako da izgledate kao vaša omiljena devojka ili dečko iz Kopenhagena koju ste videli na Instagramu.

Hygge

Ako pratite trendove koje postavljaju vaši omiljeni skandinavski blogeri i jutjuberi, onda ste se do sada sigurno suočili sa terminom hygge. Danci često koriste ovaj termin u svakodnevnom životu, i kroz njega posmatraju i lepotu. Hygge se odnosi na stvaranje ušuškane atmosfere oko vas i na poštovanje okolnog sveta.

Danci, zajedno sa drugim severnim narodima, uređuju svoje čitave živote oko hygge koncepta, tako što u svoj život uključuju različite wellness rutine poput zimskog kupanja na plaži, saune, vožnji biciklima gde god da idu, ne obraćajući pažnju na vreme.

Sve ovo se odnosi i na korišćenje minimalističkih proizvoda za lepotu. To znači da svoju beauty rutinu treba da pretvorite u formu self-care rituala, kako ne bi davala osećaj svakodnevne obaveze.

Umirujući tretmani

Jedan od najvažnijih delova skincare rutine kod Danaca je uključivanje umirujućih tretmana u vašu beauty rutinu. Dve ključne stvari koje Danci rade je korišćenje tretmana od kamilice na očima, posle kojeg koriste paru sa lavandom.

Prvi tretman od kamilice je poprilično lako napraviti kod kuće. Sve što treba da uradite je da ostavite dve kesice čaja od kamilice u hladnoj vodi na minut ili dva, i potom ih postavite na predeo kod očiju na 10-15 minuta, pre nego što započnete sa svojom regularnom rutinom za kožu.

Pročitajte i ovo: Ricinusovo ulje je novi trendi skincare proizvod koji morate da isprobate

Takođe je veoma lako rekreirati paru sa lavandom, a to možete uraditi tako što ćete kupiti esencijalno ulje i u jednoj supenoj kašici ga sipati u toplu vodu i promešati. Potom uzmite krpicu i natopite je u tu vodu i nanosite ga na svoje lice kako biste dobili pun efekat opuštajućeg komfora koji lavanda pruža. Držite krpicu na licu tridesetak sekundi i to ponovite pet do osam puta. Osećaćete se potpuno preporođeno.

Prirodni sastojci u proizvodima

Ono na šta su Danci posebno ponosni je svoje odrastanje na selu, gde vreme provode okruženi neverovatnom prirodom, koja se smatra domom veoma bogatih i za kožu pogodnih antioksidanata i sastojaka za proizvode za kožu. Treba da probate pojedine nordijske sastojke kao što su sok od breze, snežni lotos, alpska vrba, moroške bobice i pečurke.

Ako niste u mogućnosti da nađete neke od ovih proizvoda i napravite nešto po određenim receptima, i ne možete da dođete do proizvoda koji sadrže nešto od svega navedenog, svakako vam preporučujemo da prilikom kupovine novih proizvoda za lice gledate da oni sadrže što prirodnije sastojke. Jedan od najčešćih koji se često preporučuje kod nas je čajno drvo.

Pročitajte i ovo: 5 DIY maski za lice koje sprečavaju neželjeni sjaj T-zone

Povećajte cirkulaciju

Danci u svojim rutinama često koriste proizvode koji im poboljšavaju cirkulaciju, a svakako bi to trebalo da radite i vi, jer je uvek dobro raditi na cirkulaciji čitavog tela. Cirkulacija se pokazala kao jedan od važnih faktora koji utiče na poboljšanje stanja svačije kože. Oni najčešće to rade tako što lagano masiraju svoje lice bademovim uljem, pre nego što na lice stave piling koji će kožu učiniti sjajnijom.

U poslednjih nekoliko godina su se pojavili i različiti električni proizvodi za masiranje lica, pa ako ste voljni da izdvojite novac za njih, i oprobate ih, to uvek možete smatrati jednom od opcija. Isto tako, postoje i malo prirodniji metodi, kao što je korišćenje gua sha kamena, drevnog kineskog pomagala koji je ženama pomagao u pospešivanju lepote stotinama godina.

Naslovna fotografija: instagram.com/louisenmadsen

Nenad Grubanoski

Comments