Da li ste primetili koliko je pojam anksioznosti prisutan u današnjem društu? Može se reći da je to osećanje novog doba i novih generacija, pa se često koristi i u svakodnevnoj komunikaciji. Sigurno ste nekada do sada u sebi probudili upravo to osećanje i poznato vam je da zna da bude i više nego neprijatno.

Osećaj anksioznosti ima svoje tačne definicije, ali s obzirom na to da smo svi individue, i taj osećaj se pojavljuje u različitim momentima i kod svakog izaziva drugačije uzbuđenje. Ako bih pisala iz svog ugla, rekla bih da se kod mene osećaj anksioznosti budi u momentima kad sam okružena masom poznatih ili nepoznatih ljudi. Jednostavno, ako nemam svoje prirodno i opušteno okruženje i nije mi sve “potaman”, onda moje telo alarmira anksioznost. Potiskujem je ili ne, zavisi od toga koliko je intenzivna i da li sam u prethondim momentima bila hiperaktivna ili smirena i staložena.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Christy L. (@christylevich)

Možda anksioznost kod vas izgleda potpuno drugačije, jer nijedan osećaj nije univerzalan i zbog toga ne može da se poredi. Ali ako bismo ipak pričali na temu anksioznosti koja je povezana sa izlascima sa drugim ljudima, onda bismo se sigurno negde i negde složili.

Da li vam pomisao na dejt izaziva osećaj anksioznosti i kako to da prerastete?

Prihvatanje da ste anksiozni je deo procesa

U većini slučajeva, anksioznost nastaje iz opravdanih razloga. Možda ste izašli iz veze, prošli kroz teži period ili jednostavno niste želeli da uplovljavate u bilo kakve emotivne veze, pa ste time stvorili neku vrstu garda prema drugim ljudima. Što pre prihvatite da ste anksiozni biće vam lakše da osvestite suštinu problema i pokušate da ga prerastete. Ne postoji problem koji ne možete da rešite, a naročito ne sami sa sobom.

Pročitajte i ovo: Podkasti pomoću kojih ćete manifestovati srodnu dušu

Budite spremni da prihvatite sve, pa čak i to da budete razočarani

Do sada ste stvari u životu gledali na vedar način, ali nakon određenih situacija shvatili ste da nekada mogu da se dogode i stvari koje niste planirali. Budite spremni na sve, pa čak i na to da možete da budete razočarani. Ipak, trudite se da otklonite preispitivanje događaja i opustite se, jer često, zbog previše planiranja i, upravo preispitivanja, možete da privučete lošu energiju. Ako ste izašli iz veze i trenutak je za novi dejt, zašto mislite da ne zaslužujete tu šansu?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ZARA (@zarafredholm)

Pronađite vreme za sebe i stvari koje vas ispunjavaju

Kad ste poslednji put uradili nešto samo za vas? Nešto što vas apsolutno opušta? Sada je pravi trenutak. Osećaj anksioznosti nastaje najčešće nakon težeg perioda iz kog vučete određene vrste tuge, možda sebe krivite za stvari koje niste uradili i to je samo jedan od faktora koji pokazuju da ste povređeni. Ispred svega stavite sebe i svoje prioritete. Zar ne bi bilo sjajno da odete negde na vikend, isključite mobilni i uživajte u vremenu posvećenom sebi?

Ako ste u prilici da izađete sa nekim ko je privukao vašu pažnju, ne dozvolite da vas nešto usporava u toj nameri. Dozvolite sebi da se pojedina osećanja ponovo probude, budite srećni i činite sve što je u vašoj moći da vam svaki dan života bude ispunjen pozitivnom energijom, smehom i pravim ljudima.

Ne zaboravite da samo vi znate prave razloge zbog kojih se osećate anksiozno i da samo vi sebi možete da pomognete. Niko nema pravo da osporava vašu sreću i zato je važno da budete srećni svakog dana!

Pročitajte i ovo: Ljubavna patnja – kako da izlečite ranjeno srce

Naslovna fotografija: instagram.com/zarafredholm 

Dragana Stojanović

Comments