Eh, da ste do sada postupali prema ovim dejting savetima, verovatno biste već bili u srećnom braku! Ne zato što oni nude posebne taktike i precizne recepte, već zato što vas ohrabruju da budete svoji, postavite granice i ne prihvatate ništa manje od onog što zaslužujete.

Nemojte racionalizovati ono što osećate i nemojte svoja osećanja uguravati u šablone, okvire, moralne norme, jer ćete sebi naneti trajnu emotivnu štetu. Suočite se sa svim što osećate, a ako imate snažna osećanja prema drugoj osobi, nemojte ih kriti od nje.

Ne menjajte u sebi i na sebi ono što volite, koliko god se osoba sa kojom se viđate osećala ugroženo zbog toga. Budite svoji, a oni koji vas ne mogu voleti takve kakvi ste, „otpašće“ od vas.

Vi ste svoj sopstveni projekat i zato radite na sebi, zbog sebe.

Ne dozvolite da vas fascinacija i očaranost „zablesave“. Budite oprezni. Nečija harizma često može biti manipulacija, maskirana u privlačan paket. Ako potpadnete pod uticaj ove očaranosti, kakvu god ljubav da doživite, to će biti samo vaša ljubav – neuzvraćena.

Ljubomora ne treba da vam laska. Ona nije izraz ljubavi, nego simptom nestabilnosti i nesigurnosti i neće proći sama od sebe. Ako je partner ljubomoran u početku, kasnije će biti još gore. I slomiće vam i srce i duh. Da li je ta osoba vredna toga?

Ako je veza upitna već na samom početku, napustite je. Ono u šta sumnjate na početku, uvek će vas pratiti i verovatno se pojačavati vremenom.

Ako uhvatite sebe kako igrate igrice, pitajte se šta se zaista dešava. Šta je ono što se tiče vas lično, ako su to vaša osećanja, zaronite. Osećanja dolaze i odlaze. Osim toga, osećanja koje naše priče inspirišu u nama su ono što gradi naš karakter.

Ne plašite se slomljenog srca. Plašite se života u kome vam srce nikada neće biti slomljeno. Živeti bez tog iskustva znači otupeti i biti odsečen. Izazovite sebe, nemojte se sklanjati sa puta brzog voza ljubavi, neka vas raznese. To može da bude najbolje što vam se dogodilo. Ili najpoučnije.

Ako se osećate nesigurno i nemirno, istražite šta je u pitanju. Ako vas ta teskoba stalno progoni i niste sigurni u partnera, znajte da će nelagodnost prerasti u stres, očaj, prezir. Verujte u ljubav tako iskrenu, da u njoj nikada ne morate tako da se osećate.

Nemojte biti ničija fantazija – osobe iz fantazije nisu stvarne i vama ne treba neko ko oko vas gradi svoje maštovite priče, već neko ko vas vidi takve kakvi ste i kome se takvi sviđate.

Obratite pažnju na način na koji se ljubite. Ljubljenje govori o odnosu potpuno otvoreno.

Ne plašite se da se suprotstavite i zauzmete za sebe. Koristite svoj glas.

Ne postoji formula za uspešnu vezu. Volite onako kako vi volite.

Šarm može skrivati potrebu za kontrolom. Možda imate posla sa tipom koji je više zainteresovan za to kako se prikazuje, nego kako se ponaša prema vama. Ako padnete na to, očekujte da ćete biti gurani u svim pravcima, verujući da je svaki pokret vaša ideja.

Slika o vama kao paru često može da zaseni odnos sa stvarnom osobom – možda ste zaljubljeni u ono što predstavljate zajedno, a ne u čoveka. Na neki način, svi se zaljubimo u svoj ego. Samo budite sigurni da ovo možete prevazići.

Ono što svi vole kod vas, trebalo bi da bude kvalitet zbog koga vas osoba sa kojom se zabavljate ceni i divi vam se. Ako osećate da ona taj kvalitet zanemaruje ili minimizira, verovatno ćete na kraju osećati da ste izgubili sebe u toj vezi.

Kada ste u miru sa sobom, možete se mudro prepustiti ljubavi.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicoleashely

Brankica Milošević

Comments