Donosimo preporuke iz književnog kluba Emme Watson, dela koja pružaju jedinstvenu perspektivu i poruku!

Ako ste u potrazi za inspirativnim književnim delima koja pokreću važne društvene razgovore, sigurno ste naišli na Our Shared Shelf, književni klub koji je osnovala Emma Watson. Ovaj klub ne samo da promoviše čitanje, već i podstiče dijalog o ključnim pitanjima kao što su ravnopravnost, pravda i održivost. 

 Od feminizma i rasnih pitanja do ekološke svesti i modnih industrijskih praksi, ove knjige daju  uvid u složene teme koje oblikuju naš svet danas. 

Preporuke iz književnog kluba Emme Watson – dela koja proširuju naše vidike

Hood Feminism: Notes from the Women That a Movement Forgot – Mikki Kendall

U svetu gde je feminizam često fokusiran na iskustva srednje klase, belih žena, Mikki Kendall donosi provokativnu perspektivu na to šta znači biti žena na marginama društva. Kendall istražuje kako se borbe protiv rasizma, siromaštva i klasizma ukrštaju s rodnom ravnopravnošću. Knjiga nas izaziva da razmotrimo šire spektre feminizma, koji obuhvataju i osnovne potrebe poput hrane, stanovanja i obrazovanja. Ovo delo nije samo kritika već je poziv na akciju za inkluzivniji feminizam koji se tiče svih nas.

Girl, Woman, Other – Bernardine Evaristo

Roman Girl, Woman, Other je literarni mozaik koji se proteže kroz vekove i kontinente, pripovedajući živote dvanaest likova, većinom žena crne britanske provenijencije. Evaristo majstorski prepliće njihove priče, istražujući teme identiteta, feminizma, rase i seksualnosti kroz nekonvencionalnu narativnu strukturu. Ovo delo, koje je osvojilo Bookerovu nagradu, pruža pogled u živote likova koji se borili da pronađu svoje mesto u svetu koji ih često ne razume.

The Yield – Tara June Winch

Tara June Winch u romanu razotkriva slojevite priče domorodačkog naroda Wiradjuri kroz oči protagonistkinje koji se vraća u rodno selo da bi se suočila sa svojom prošlošću i nasleđem koje joj je ostavljeno. Knjiga je riznica jezika i kulture, ističući značaj očuvanja domorodačkih jezika kao ključa za razumevanje sopstvene kulture i identiteta. Roman je emocionalno moćan, istovremeno edukativan i dirvljiv.

How Women Can Save The Planet – Anne Karpf

Anne Karpf nam donosi razmišljanja o ekofeminizmu u svojoj knjizi How Women Can Save The Planet. Umesto da žene posmatra kao žrtve klimatskih promena, Karpf ih predstavlja kao ključne aktere u borbi protiv ekološke krize. S jasnim argumentima i inspirativnim pričama, knjiga nas poziva da preispitamo kako rod, kroz različite prakse i inicijative, može uticati na održivost naše planete. Ovo delo je esencijalno čitanje za svakoga ko želi da razume kako feminizam i ekologija mogu zajedno raditi na spašavanju našeg sveta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели emma watson [books] (@emmawatsonbook)

A Bigger Picture: My Fight to Bring a New African Voice to the World – Vanessa Nakate

Vanessa Nakate, aktivistkinja iz Ugande, u svojoj knjizi opisuje svoje putovanje od usamljenih protesta u Kampali do svetskog priznanja kao borca za klimu. Njena priča je snažan podsetnik na to kako glasovi iz Afrike često ostaju nečujni u globalnim razgovorima o klimi. Nakate ne samo da kritikuje ovu nepravdu, već predstavlja i uvide u to kako mladi Afrikanci mogu i trebaju biti na čelu promena. Knjiga je inspirativna, obrazovna i poziva na akciju.

So You Want to Talk About Race – Ijeoma Oluo

Knjiga Ijeome Oluo pruža praktičan vodič za razumevanje i učešće u razgovorima o rasi. Sa jasnoćom i empatijom, Oluo obrađuje složene teme poput institucionalnog rasizma, intersekcionalnosti i privilegija. Knjiga je namenjena čitaocima koji žele da se dublje informišu o rasnim pitanjima i da aktivno doprinose stvaranju pravednijeg društva.

Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion – Elizabeth L. Cline

U svetu gde moda brže dolazi i odlazi, Elizabeth L. Cline  istražuje mračnu stranu industrije brze mode. Od ekoloških katastrofa do izrabljivanja radnika, Cline detaljno opisuje kako naša potrošnja utiče na planetu i ljude koji na njoj žive. Ovo delo je važan apel za promenu načina na koji razmišljamo i trošimo modu, pozivajući na etičniju i održiviju budućnost u svetu mode.

Pročitajte i ovo: Transformacija, tragedija i trijumf: Ovo su najbolje biografije koje treba da pročitate

Naslovna fotografija: instagram.com/emmawatsonbook

Nikola Gudelj

Comments