Danas živimo u izuzetno turbulentnom vremenu gde nas okružuju kako srećni i lepi trenuci, tako i oni stresni i problematični. Da li umete dovoljno dobro da se nosite sa svim problemima? Da li umete uopšte?

Nažalost, najučestalije savremene bolesti jesu upravo bolesti psihe – poput depresije i anksioznosti.

Najpre ćemo napraviti razliku između depresije i anksioznosti.

Depresija je vrsta problematičnog raspoloženja kod kojeg se osoba koja pati od depresije povlači u sebe, oseća se beznadežno i potišteno, izuzetno je pesimistična, usporen joj je misaoni tok, oseća se bespomoćno, a na sve to gubi apetit a i san (javlja se nesanica).
Kada je reč o anksioznosti, radi se o predimenzioniranim emocijama – izuzetnoj brizi o svakodnevnim životnim događajima bez realnih razloga za brigu. Ljudi koji pate od anksioznosti stalno su napeti, očekuju neku nevolju na svakom koraku. Svi mi stalno brinemo o zdravlju, novcu, porodici, školi, poslu i ostalim važnim životnim pitanjima, ali osobe sa anksioznim poremećajem neprestano misle na to, oni su na neki način mentalni robovi jer njihovim svakodnevnim životom dominira strah i strepnja. Anksioznost može da dovede i do ozbiljnijih psihičkih povreda i na taj način negativno utiče na svakodnevno funkcionisanje osobe koja pati od ovog poremećaja.

01 DNIK psiha depresija anksioznost Depresija i anksioznost: Pobedite ih na 5 načina
Comments