Brojni filmovi bave se tematikom mode, modnih dizajnera i časopisa. Mnogo truda trebalo nam je da izdvojimo najbolje, ali smo to, kao i uvek, uspeli. Uživajte u listi.

“Doručak kod Tifanija” (Breakfast at Tiffany’s) (1961)

Uvodne note očaravajuće numere Henrija Mansinija (Henry Mancini) i Džonija Mersera (Johnny Mercer), koja je nagrađena “Oskarom”, opet će vas staviti pod uticaj čarolije bezbrižne, razigrane Njujorčanke poznate pod imenom Holi Golajtli (Holly Golightly) koju glumi Odri Hepbern (Audrey Hepburn) u komediji od 24 karata, zasnovanoj na bestseleru Trumana Kapotija (Truman Capote). Pol Vardžak (Paul Varjak) je mladi pisac koji upada u Holin vrtoglavi, predivno slobodni životni stil, pomoću kojeg ona uporno pokušava da nađe odgovarajućeg milionera za kojeg bi se udala. Specijalni dodaci ovog specijalnog izdanja samo obogaćuju bezvremeni filmski klasik Blejka Edvarda (Blake Edward).

113 Deset filmova o modi

Prelepa Odri u ulozi Holi

Devojka iz fabrike (Factory Girl) (2006)

Kada Endi (Andy Warhol) upoznaje Edi (Edie Sedgwick), život se prepliće sa umetnošću. Bogata, lepa devojka nakon rehabilitacije odlazi u Njujork kako bi postala Holi Golajtli. Tamo upoznaje Endija Vorhola gladnog uspeha, koji joj obećava da će od nje stvoriti zvezdu kakva je oduvek želela da bude. Tokom vremena želja za slavom dovodi je do gubitka kontakta sa realnošću. Film je snimljen kao biografsko delo Edi Sedvik.

27 Deset filmova o modi

Dokumentarac o trenutku uspona Edi Sedvik uz pomoć Endija Vorhola

Comments