Hrana je odavno prestala da bude samo preka potreba i postala je omiljena inspiracija umetnika i obožavalaca kvalitetnog zalogaja. Godinama unazad organizuju se različiti sajmovi, festivali i izložbe hrane koji privlače gastronome širom sveta. U nastavku pogledajte koji su to najpopularniji festivali hrane na planeti.

1. “Pembrokeshire Fish Week Festival”

Ova manifestacija je novijeg datuma, tačnije prvi put je održana 1999. godine, a danas ima reputaciju jednog od najboljih festivala ribljih specijaliteta. Ovde možete prisustvovati svakoj etapi pripreme hrane, od ulova, preko kuvanja, pa do konzumacije. Takođe, mnogi ga obožavaju zbog porodične atmosfere, jer se organizuje pecanje, lov na krabe i surfovanje.

Standovi i posetioci nadomak vode Deset najboljih festivala hrane

Dobra atmosfera i sveža hrana

2. “Nantwich Cheese Show”

Reč je o ogranku velikog poljoprivrednog sajma. Na nekoliko stotina štandova možete probati najrazličitije vrste sira, koje dolaze sa svih krajeva sveta. Svake godine dodeljuje se nagrada za najukusniji sirni proizvod.

Gomila sira na standu Deset najboljih festivala hrane

Neodoljiv prizor za siroljupce

3. “Grillstock”

Idealno mesto za ljubitelje dobre muzike i kalorične hrane. Festival roštilja i piva, koji svojim posetiocima garantuje odličan provod zahvaljujući mnoštvu bendova koji ih zabavljaju. Zaštitni znak ovog festivala je takmičenje za prestižnu titulu kralja roštilja.

Rostilj majstor Deset najboljih festivala hrane

Meso, pivo i glasna muzika – recept za dobru zabavu

4. “Dorset Seafood Festival”

Bajkovita lokacija u luci iz 17. veka ovaj festival čini posebnim u odnosu na svoju konkurenciju. Na više od 100 tezgi mogu se videti, ali i probati delikatesi iz dubina mora. Propratni deo manifestacije je prestižna škola kulinarstva, koja je ujedno i glavni razlog dolaska mnogih.

Festival pored luke Deset najboljih festivala hrane

Na ovom mestu možete naći samo najfinije zalogaje

5. “Taste of London”

Izuzetan i otmen festival, koji nudi najnovija otkrića iz domena kulinarstva. Više od 40 najpoznatijih restorana pruža svojim klijentima mogućnost da probaju različite delikatese koje su pripremili specijalno za ovu priliku.

Ljudi sede na travnjaku ispred satora Deset najboljih festivala hrane

Prirodan ambijent i bogat sadržaj razlog su velike posećenosti

6. “Isle of Wight Garlic Festival”

Možda bi se mnogi namrštili na pomen belog luka, ali majstori kulinarstva ga smatraju neizostavnom stavkom mnogih recepata, zato ne čudi što je baš ovaj festival posvećen belom luku.

beli luk Deset najboljih festivala hrane

Ovde se može pronaći beli luk u svim oblicima

7. “Llangollen Food Festival”

Jedan od najvećih festivala u Velikoj Britaniji. Ovde se može naći sve, od radionica za izradu hrane, preko škole kuvanja, pa do restorana.

Tri kuvara Deset najboljih festivala hrane

Instant škola kulinarstva je ono o čemu mašta svaka buduća domaćica

8. “Hokitika Wildfoods Festival”

Osnovan je na Novom Zelandu u čast neobične hrane. Izlagači će vam ponuditi najčudnija jela, a na ovom autentičnom meniju možete naći divlje puževe, milkšejk od crva, jela od cveća, pačiji fetus i druge “zabavne” specijalitete.

Kanapei sa skakavcima Deset najboljih festivala hrane

Samo za hrabre i one sa "jakim" želucem

9. “Cayman Cookout”

Na prekrasnim Karipskim ostrvima možete prisustvovati ovom festivalu pod otvorenim nebom. Organizovan je u slavu najvećih ostrvskih specijaliteta, a pored originalnih jela, možete se uputiti i u kulinarsku turu po ostrvu, koja je sastavni deo festivala.

Rostiljanje na plazi Deset najboljih festivala hrane

Ambijent koji mami uzdahe

10. “Hatch Chile Festival”

Pravo u srcu Meksika oragnizuje se festival u čast njihovom najpoznatijem proizvodu – ljutoj paprici. Pored fantastičnih uzoraka hrane, ovde možete videti takmičenje u brzom jedenju i kuvanju, kao i takmičenje u izdržljivosti kada je reč o konzumaciji ljutih papričica.

Ljute papricice vise sa standa Deset najboljih festivala hrane

Obavezan aksesoar svakog posetioca je flašica sa vodom


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments