Nekada je reč o mafiji i opakim zločinima, a nekada o nedužnim ljudima i nepravednim osudama. Ipak, u oba slučaja reč je o ostvarenjima koja obiluju napetošću i uzbuđenjem. To je razlog zbog kojeg obožavamo filmove o zatvorima. Predstavljamo vam deset najboljih ostvarenja na ovu temu.

“Bekstvo iz Šošenka” (The Shawshank Redemption)

Ovaj američki film u režiji Frenka Darabonta (Frank Darabont) snimljen je po romanu Stivena Kinga (Stephen King). Govori o čoveku koji je nepravedno osuđen na doživotnu robiju. Glavne uloge igraju Tim Robins (Tim Robbins) i Morgan Friman (Morgan Freeman). Prema mišljenju korisnika najveće baze filmova IMBD, “Bekstvo iz Šošenka” je najbolji film svih vremena.

Slika 151 Deset najboljih filmova o zatvorima

U filmu se pojavljuje Denis Bejker, nekadašnji čuvar zatvora u kojem je sniman film

“Bekstvo iz Alkatraza” (Escape from Alcatraz)

Kultni film Dona Sigela (Don Siegel) nastao je prema istinitoj priči o grupi kriminalaca koji su pokušali da pobegnu iz najozloglašenijeg zatvora na svetu. Glavnu ulogu u toj akcionoj drami iz 1979. godine igra slavni Klint Istvud (Clint Eastwood).

Slika 238 Deset najboljih filmova o zatvorima

Još uvek se ne zna da li su se pravi begunci utopili ili su uspeli u svojoj nameri

“Loši Momci” (Bad Boys)

Ovo filmsko ostvarenje iz 1983. godine u središte pažnje stavlja pitanje odnosa između maloletničke delikvencije i ozbiljnog kriminala. Priča govori o šesnaestogodišnjaku koji usled teških porodičnih okolnosti od maloletnog prestupnika postaje kriminalac i završava u zatvoru. Glavnu ulogu igra jedan od najcenjenijih glumaca današnjice – Šon Pen (Sean Penn).

Slika 328 Deset najboljih filmova o zatvorima

Navijači zagrebačkog Dinama sebi su dali ime inspirisani ovim filmom

“Zelena Milja” (The Green Mile)

U ovoj dirljivoj drami, napisanoj po romanu Stivena Kinga, prikazuju se poslednji dani zatvorenika koji čekaju izvršenje smrtne kazne. Među grotesknim, bolesnim umovima nalazi se i jedno potpuno čudesno biće – zatvorenik sa isceliteljskim moćima. Glavne uloge igraju Tom Henks (Tom Hanks) i Majkl Dankan (Michael Clarke Duncan).

Slika 425 Deset najboljih filmova o zatvorima

Zvezda "Zelene milje" Majkl Dankan pre bavljenja glumom radio je kao telohranitelj

“Papilon” (Papillon)

Kao predložak za ovaj film poslužila je knjiga jednog francuskog osuđenika, u kojoj se nalaze detaljni opisi stalnih nastojanja da pobegne iz zloglasnog francuskog zatvora. U glavnoj ulozi rediteljskog ostvarenja Frenklina Šafnera (Franklin J. Schaffner) našao se slavni Stiv Mekvin (Steve McQueen). Ova drama sa elementima biografije i avanture smatra se jednim od najskupljih filmova snimljenih 70-ih godina.

slika 514 Deset najboljih filmova o zatvorima

Dastin Hofman morao je da stavlja sočiva kako bi dobro video kroz debele naočare koje je nosio u filmu

“Ptičar iz Alkatraza” (Birdman of Alcatraz)

Priča o osuđeniku za dvostruko ubistvo, čoveku koji je kažnjen na doživotnu samicu, a koji će usled svoje tragične subine pronaći smisao svog života u proučavanju ptica. Bert Lankaster (Burt Lancaster) tumači lik Roberta Strauda (Robert Stroud), glavnog junaka ovog zatvorskog filma iz 1962. godine.

Slika 616 Deset najboljih filmova o zatvorima

Mnogi su tvrdili kako lik koji tumači Lankaster nema veze sa pravim Straudom koji je bio nasilnik i zločinac

“Američka istorija X” (American History X)

Kultni film Tonija Keja (Tony Kaye) iz 1998. godine govori o subkulturi neonacista i skinhedsa u Americi. To je film o ideologiji i rasizmu. Glavne uloge tumače Edvard Norton (Edward Norton) i Edvard Furlong (Edward Furlong).

Slika 714 Deset najboljih filmova o zatvorima

U filmu se pojavljuje majica sa brojem 88, što je nacistički skin kod za HH koji znači "Živeo Hitler"

“Lovac na jelene” (The Deer Hunter)

Jedan od najuspešnijih filmova svih vremena okupio je sjajnu glumačku postavu: Roberta de Nira (Robert De Niro), Kristofera Vokena (Christopher Walken), Meril Strip (Meryl Streep). Ova ratna drama ispričana je u tri čina, a jedan od najuzbudljivijih momenata je kada tri zarobljenika igraju ruski rulet kako bi zabavili Vijetnamce. Od ukupno devet nominacija, film je osvojio pet “Oskara”.

Slika 810 Deset najboljih filmova o zatvorima

Scene u Vijetnamu zapravo su snimane na području Tajlanda

“Mrtav čovek hoda” (Dead Man Walking)

Ovaj višeslojan film bavi se temom smrtne kazne. U fokusu je odnos između časne sestre koju tumači Suzan Sarandon (Susan Sarandon) i osuđenika na smrt koga igra Šon Pen. Režiju i scenario popisuje Tim Robins, a film je nominovan za četiri “Oskara”.

slika 96 Deset najboljih filmova o zatvorima

Suzan Sarandon je osvojila "Oskara" za ulogu sestre Helen

 “Ponoćni ekspres” (Midnight Express)

Scenario za ovo delo reditelja Alana Parkera (Alan Parker) napisao je slavni Oliver Stoun (Oliver Stone). Priča je nastala po istinitom događaju i prati život Amerikanca koji završava u turskom zatvoru. Kazna zbog posedovanja hašiša sa tri biva preinačena na 30 godina, što postaje inicijalna kapisla za planiranje bega.

Slika 106 Deset najboljih filmova o zatvorima

Turska je uvređena načinom na koji su je predstavili


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

Comments