Oni su slavni u svijetu mode, ali i dalje od istog okvira. Danas ih ima mnogo više, lista prelazi skoro 150 imena, ali temelje mode su ipak uspostavili samo jedni.

20. vijek je ponudio neke ozbiljne dokaze za smisao muškog i ženskog shvatanja mode i pojavnosti. Vodeći predstavnici ove reformne klase su ikone koje zapravo nazivamo umjetnicima u modi. Većina slavnih iz fashion svijeta jednog vijeka za nama poznati su i do ovog trenutka po svojoj sposobnosti da ispolje ljepotu ženskog tijela kroz modernističku, kreativnu i elegantnu odjeću. Njihove modele pamtimo i danas povremeno “oživljavamo” vintage stil. Na listi od deset najboljih našli su se sigurno neki vaši favoriti. A svi zajedno su na osoben način doprinijeli boljem izgledu žene, zapanjujućem utisku, lijepim, čulnim, prefinjenim, jedinstvenim i zanimljivim dizajnom učinili da moda stekne integritet. Izvodim ih na našu malu virtuelnu scenu, zato – glasan aplauz – molim!

Deset najpoznatijih dizajnera svih vremena (ili onih od kada znamo za sebe – i njih)! Nemojte se naljutiti ako na listi ne zateknete ljubimca poput Marc Jacobs-a, Karl Lagerfield-a, Jacques Cartier-a, Louis Vuitton-a i mnoge druge… Takođe, lista nema raspored po značaju.

10. Yves Saint Laurent

Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent) je postao omiljen u modnim krugovima kada je počeo da redizajnira mušku odjeću za novi ženski stil. On je vrlo vjerovatno i jedan od najpoznatijih kreatora Francuske – Iv, koji je prvi iznio viziju žene u “moćnom odijelu” davne 1966. godine. On je tvorac muškog smokinga. Najvažniji legat od Iva modi je ready-to-wear odijevanje.

Catherine Deneuve suit Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Slavna glumica je njegova dugogodišnja muza – Ketrin Denev

9. Pierre Cardin

Rođen u Italiji, odrastao u Francuskoj, Pjer Kardin (Pierre Cardin) uzima termin u 20. vijeku za svoje imaginacije iz 25. vijeka. Njegova hvala zasniva se na modelima ispred svog vremena. Pjer je porastao u periodu slave takozvane “svemirske trke”, pa se to odrazilo da njegov rad postane futuristički. Poznata “balon haljina” imala je sve znake naučne fantastike, kombinujući zemaljsku eleganciju sa vanzemaljskim bojama planeta i avangardnim dizajnom.

Pierre Cardin 1960 balon haljina Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Futurista sa idejama nekoliko vjekova unaprijed

8. Tom Ford

Pozicioniran je kao jedan od najpopularnijih dizajnera danas, a portfolio mu ispunjavaju reference iz modne kuće Saint Laurent i Gucci, za koje je radio. Tom Ford je u djetinjstvu želio da bude glumac. Ipak, njegovi snovi krenuli su u pravcu mode, a brojna publika koja zadovoljno nosi modele sa potpisom TF ukazuje da nije pogriješio u izboru profesije. Njegova slava je znatno porasla 2000. godine, kada je primio nagradu najboljeg internacionalnog dizajnera.

Tom Ford naocare Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

On je unio “nerede” u modne koncepte

7. Christian Dior

Uvaženi Kristijan Dior (Christian Dior) rođen je 1905. godine i najstariji je gospodin na listi poznatih dizajnera. Ostao je upamćen po karakterističnoj silueti “New look”, koja je prvi put prikazana 1947. godine. Znao je kako da udovolji ženama. Njegovi krojevi, odijela i haljine koje su nosile dame bili su revolucionarni pokreti nakon Drugog svjetskog rata. Diorov dugogodišnji i uspješan nasljednik bio je Džon Galijano (John Galliano) koji je brinuo o legendarnom stilu priznatog umjetnika i nastavku njegovog trajanja. Dramatične konture balskog plašta, haljina i dvorskih toaleta, šik prêt-a-porter luksuznog nakita – po tome ga znamo. Njegov talenat i revije koje ostavljaju bez daha obezbijedili su da ime Christian Dior ostane snažno i održivo do danas.

New look Dior 1947 Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Damski odjevena sa naglašenom siluetom struka – Novi izgled 1947.

6. Ralph Lauren

Ovaj gospodin vrijedi “8,5 biliona dolara” zahvaljujući svom umijeću modnog poslovanja. Prvi Polo logotip viđen je 1970. godine u Lorenovoj (Lauren) liniji za žene po mjeri muškarca. Dvije godine kasnije pojavila se košulja-majica kratkih rukava sa Polo znakom i to uskoro postaje prihvaćena klasika. Znak po kom se prepoznavala imućnost. Decenijama kasnije gotovo svi muškarci širom svijeta bili su Polo uniformisani. Sa druge strane, Loren je sakupljao rijetke i klasične automobile – oldtajmere. Kolekcija koju posjeduje je bila zavidno unikatna, da je zaslužila izložbenost u bostonskom muzeju lijepih umjetnosti.

Ralph Lauren Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Biznismen koji je preko mode osvojio svijet

5. Donatella Versace

Iako modnim svijetom vladaju muškarci kao autori najviših otkrića, Donatela Versaće (Donatella Versace) svojim dugogodišnjim postojanjem ubjeđuje u suprotno. Da je sestra nekada popularnog Đanija (Gianni Versace), to je i dokazala svojim radom. Naime, nakon ubistva čuvenog italijanskog dizajnera 1997. godine, preuzima brend i izdiže ga u nove modne visine. Bila je sigurna da će Versace trgovine biti prava razonoda u velikim centrima poput Njujorka i Milana. Top javne ličnosti poput Dženifer Lopez (Jennifer Lopez) i Madone (Madonna) podržale su ovu modnu kuću i ispratile kreativni program od odjeće, aksesoara, mirisa do kućnog dekora.

Gianni Versace Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Đani sa svojim modelima - kraj osamdesetih i početak devedesetih godina

4. Calvin Klein

Kelvin Klajn (Calvin Klein), rođen četrdesetih godina u Njujorku, tadašnjem centru savremenosti, takođe je postigao kapital zahvaljujući svojoj harizmi i dobrom izgledu. Već sa 26 godina postao je modni dizajner i osnivač sopstvene modne linije za muškarce, žene i djecu. Lik koji je zaveo biznis karijeru u modnoj industriji. Platnena kratka suknja i košulja vladale su sedamdesetih godina, u doba seksualne ekspanzije, kroz svoj jedinstven modni izraz. Tokom decenija, glasine o njegovoj seksualnoj orjentaciji samo su predstavljale gorivo za tekuću mistiku i privlačnost ovog dizajnera. Bio je intrigantan u svakom pogledu. Kelvinov najveći rival u biznisu bio je Ralf Loren, za kog se činilo da mu zapravo veoma zavidi na šarmu koji posjeduje.

Brooke Shields Calvin Klein Jeans Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Američka glumica Bruk Šilds u kampanji za CK džins

3. Giorgio Armani

Još jedan Italijan na listi svjetskih dizajnera bio je Đorđo Armani (Giorgio Armani). Izvanredan talenat za modu, u svom radu izdvojio se jasno definisanom – prilagođenom linijom muškarcima. 1975. godine osnovao je istoimenu fabriku koja je sve do 2001. godine proglašavana za najpoznatiju italijansku kuću odjeće izvan granica te zemlje. Godišnji promet iznosio je čak 1,6 milijardi dolara, a lično bogatstvo oko sedam milijardi dolara u 2012. godini. Bio je prvi inovator koji je zabranio učešće djevojkama kao modelima sa indeksom BMI ispod 18.

Richard Gere Americki zigolo Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Ričard Gir 1980. u filmu “Američki žigolo” nosi blejzer GA i stavlja ga na tron mode

2. Donna Karan

Dona Karan (Donna Karan), dama koja je došla na dizajnersku scenu sa sigurnim osnovama i pozadinom iskustva. Ova kreatorka bila je na čelu modnog tima dugi niz godina, uključujući i cijenjenu kuću Seven easy peaces. Ona je jedina urednica modne linije DKNY (Donna Karan New York). Od tada, ova linija uvodi mnogo novih segmenata i time uveličava značaj mode na američkom tržištu, ali i dalje. Iskustvo i naporan rad bili su i ostali njen način za uspjeh.

Donna Karan 1985 modna revija Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Modna revija DKNY 1985. godine u Njujorku

1. Coco Chanel

Jedno od ili pak najzvučnije ime fešn planete sigurno je Koko Šanel (Coco Chanel). Brend koji je sinonim za prestiž u današnjim modnim krugovima, čak i nakon toliko godina postojanja. Rođena pod imenom Gabrijela “Koko” Bonur Šanel (Gabrielle “Coco” Bonheur Chanel), gdje “Bonheur” znači sreća, žena čije djetinjstvo nije bilo u znaku raskoši, ali se njeno drugo ime značajno opravdalo u poznim godinama i nakon smrti. Koko je bila izuzetna francuska modna umjetnica, zaslužna za velike izmjene u stilu. Pronašla se pod imenom brenda Chanel, čija je modernistička misao o praktičnom dizajnu, a u potrazi za skupocjenom jednostavnošću, učinila Koko jednom od najbitnijih i najuticajnijih figura u modnoj industriji. Ona je svakako jedina ličnost iz ove sfere koja se našla u top 100 važnih osoba 20. vijeka.

Coco Chanel komplet tvid 1950 Deset najpoznatijih modnih umetnika sveta

Chanel klasika – komplet od tvida u jednostavnoj formi sa bogatom teksturom


Jana Radonjić – ime iza bloga estheticsense, vizuelna umjetnica bavi se estetikom i psihologijom (vizuelnih) umjetnosti, kreativnim pisanjem a često se nađe i u ulozi kostimografa i scenografa. Najviše značaja pridaje „oplemenjivanju društva“ kroz različite umjetničke forme.

 

Comments