Nekada nije problem u tome šta je potrebno uraditi, već čega se odreći zarad sreće. Sledi deset najčešćih stvari koje nam stoje na putu ka sreći. Ako ih prepoznajete kod sebe, pokušajte da ih se odreknete, već danas.

Odreknite se…

Svoje potrebe da budete uvek u pravu

Potreba da budemo uvek u pravu je loša iz dva razloga. Prvo, utiče loše na naše odnose sa drugima. Drugo, oduzima nam previše energije. Često nije stvar u tome da li ste u pravu, već da li možete da razumete drugu osobu, odnos i situaciju u kojoj se nalazite.

Svoje potrebe za kontrolom

Imamo potrebu za kontrolom, jer smo nesigurni i nedovoljno sposobni da preuzmemo odgovornost i prepustimo se trenutku. Život je dinamičan i nepredvidljiv i samo ako ga prihvatimo kao takvog, možemo iskustiti pravu sreću i neizmerno zadovoljstvo. Mnoge stvari ne možemo i ne treba da kontrolišemo.

4619292240 491fb13ccb z Deset stvari kojih se treba odreći da bismo bili srećni

Tajna sreće je u slobodi... Oslobodite se svih onih stvari koje vam stoje na putu ka sreći...

Svoje potrebe da okrivljujete, sebe i druge

Odreknite se potrebe da krivite druge za ono što imate ili nemate, za ono što osećate ili ne osećate. Napustite i svoju potrebu da krivite sebe za sve stvari koje ste uradili ili niste. Umesto krivice pronađite motivaciju i način da učinite nešto za sebe što će vam pružiti zadovoljstvo.

Svojih ograničenih uverenja i očekivanja

Mnoge stvari i način na koji mislite i osećate nisu ono što vam koristi ili što stvarno želite već su produkt navike i pogrešnih, ograničavajućih uverenja koja ste nesvesno usvojili i prihvatili kao deo sebe i svog ponašanja. Ne dopustite sebi da vas ova ukorenjena verovanja i očekivanja vode kroz život. Prepoznajte šta je to unutar vas samih što vas ograničava da budete srećni. Čim osetite da vam nešto o čemu razmišljate ne prija ili ne odgovara, preispitajte se zašto je to tako i kako to isto možete promeniti. Napustite negativna razmišljanja.

Svoje potrebe da se stalno žalite na situacije i ljude

Prestanite da se žalite na sve one situacije, stvari, ljude zbog kojih se osećate nesrećno, nemoćno ili deprimirano. Umesto toga, preuzmite odgovornost za svoje izbore i svoj život.

Svoje potrebe da kritikujete

Prestanite da kritikujete ljude ili stvari koje vam se ne dopadaju ili se razlikuju od vas. Svi smo mi različiti, ali i slični. Svi mi želimo da budemo srećni, voljeni, svi želimo da volimo i budemo cenjeni.

Svoje potrebe da impresionirate druge

Budite iskreni umesto ljubazni. Govorite iz suštinskog, realnog bića, a ne iz potrebe da udovoljite ili impresionirate druge.

Svog otpora na promene i menjanje

Zaboravite na strah od promena. Promene su deo života. One su često neprijatne i zahtevaju napuštanje starih navika i zone komfora, ali one nas mogu voditi ka nečemu što će nas istinski učiniti srećnim i zadovoljnim. Promene mogu biti i zabavne, poput igre, eksperimentisanja i istraživanja, samo ako napustimo strah od menjanja. Ne budite žrtva rutine i navike. Odreknite se straha od promena i novine.

Svojih izgovora

Ako postoji problem, postoji i rešenje. Nažalost, postoji i izgovor. Odreknite se izgovora. Biće vam mnogo lakše da uvidite gde se krije rešenje.

Svog života koji živite prema očekivanjima drugih

Pratite sebe i svoju direkciju. Skinite masku. Sve one lažne slojeve ličnosti koji ne predstavljaju ono što jesmo već ono što mislimo da bi trebalo da budemo. Sva ona očekivanja drugih koja nam govore kakvi bi trebalo da budemo. Umesto melodije koju komponuju drugi, kreirajte sopstvenu. Odbacite očekivanja koja drugi serviraju i otkrijte svoju motivaciju, svoj unutrašnji glas i sledite svoj put prema tome.

Izvori fotografija: peekaboozee.blogspot.com, flickr.com


Ana Krkeljić je večita studentkinja života. Budistkinja. Feministkinja. Sanjarka koja se nikada ne budi, jer misli da je najbudnija dok sanja. Misija joj je da vrati veru u duhovnost svakodnevnog života. Voli ljude zato što ih razume, a razume ih zato što ih voli.

Comments