Zapravo su svi faktori koji utiču na zdravlje važni, potrebno je da budu u ravnoteži i neophodno je da usvojite holistički pristup svom zdravlju, fizičkom i mentalnom. Tako treba da pristupite i mršavljenju – uzmite sve u obzir.

Pripremite se za gubitak kilograma psihički – to znači da ne treba da pristupate dijeti iz očajanja, stida i gađenja prema svom telu, već sa stavom da radite nešto dobro za sebe, da stupate u avanturu u kojoj je na iskušenju vaša disciplina i kontrola, da sami upravljate tim procesom i da jedva čekate da vidite rezultate. Ako krenete da mučite svoje telo i da mu se svetite što vam stvara neprijatnosti, taj će se odnos nesrećno završiti – kao i svaki emotivni odnos u kome biste se tako ponašali.

dijeta ili vežbanje 1 Dijeta ili vežbanje: Šta više utiče na ukupno zdravlje   ali i izgled?

Mnogima je potrebno da sebe kažnjavaju, da bi mogli da drže dijetu, da govore sebi “e pa nećeš, kravo jedna, dosta si preživala, vidi na šta ličiš, sad gladuj…” i slične “afirmacije”. To zaista i jesu afirmacije – one afirmišu negativan odnos prema sebi, stav da “grešnost” zaslužuje kaznu i da je mučenje kojem se podvrgavaju iskupljenje za greške. To radi – iskupljenje svakako pročišćava i oslobađa – ali gde je tu ljubav i nežnost prema sebi? Ako tretirate svoje telo kao neposlušnog i tupavog psa, koga morate strogo da dresirate, jer čim popustite sa strogošću, on ponovo počne da bude blentav i neposlušan, svakako ćete izgraditi karakter, ali rizikujete da se vaše telo okrene protiv vas, kako u onim jezivim pričama o tome kako je pas iznenada, iz čista mira skočio na gazdu i krvnički ga izujedao. Zar ne biste radije imali posla sa psom koji vas sluša da bi vam pokazao koliko je pametan i sve razume? Osim toga, kad smo već kod ove pseće analogije, pas je čovekov najbolji prijatelj. Postupajte dakle, kao svoj sopstveni najbolji prijatelj, odnosite se prema svom telu predusretljivo, prijateljski i s ljubavlju.

To znači da ne treba da gladujete i da se iscrpljujete vežbanjem, da mahnito računate kalorije i brojite korake i pređene kilometre. Sastavite uz pomoć stručnjaka jelovnik koji će vam odgovarati i pridržavajte ga se predano i revnosno – pokažite svom telu da ste u stanju da ispravno brinete o njegovim potrebama, da ga snabdevate kvalitetnim gorivom (i da ga ne izgladnjujete). Istraživanja su pokazala da pravilna ishrana ima mnogo više uticaja na mršavljenje, nego vežbanje, a pravilna ishrana uglavnom znači da treba da prepolovite obroke, izbacite testa i slatkiše i pijete više vode.

Comments