Dijeta koja podrazumeva ishranu bogatu začinima umnogome doprinosi gubljenju kilograma, jer mnogi začini poboljšavaju efekat same dijete.

Osim toga, konzumiranjem odeđenih začina možete ubrzati svoj metabolizam, čime ćete sagoreti više masti i manje gomilati kalorije.

Pogledajte koje vam vrste začina mogu pomoći da izgubite višak kilograma.

Mlevena paprika

S obzirom na to da je često veoma ljuta, mlevena paprika je začin koji možete koristiti da ubrzate svoj metabolizam, jer upravo njena ljutina ima veliki uticaj na nivo masti u vašem organizmu, a može smanjiti i unos kalorija. Mnoge studije su pokazale značaj koji mlevena paprika ima u mršavljenju, pa se zato nemojte ustručavati da ovaj ljuti začin uključite u svoju dijetu.

dijeta smrsajte uz pomoc zacina 1 Dijeta: Smršajte uz pomoć začina

Đumbir

Kao jedan od najboljih začina za gubljenje kilograma, đumbir ima pozitivan uticaj na rad creva. Koren ove biljke ima mnoge benefite u rešavanju različitih upala, ali je ujedno i veoma koristan prilikom držanja dijete, jer smanjuje apetit. Dobro je da ovaj začin koristite u ishrani ili da, pak, pijete čaj od đumbira, jer je veoma koristan za regulisanje vašeg metabolizma.

Cimet

Cimet je izuzetno važan začin za sve one ljude koji imaju problem sa nivoom šećera u krvi. Osim što omogućava regulisanje šećera u krvi, cimet je dobro koristiti i u procesu mršavljenja. Naročito je koristan ako imate višak kilograma, jer može regulisati vaš apetit, a dobro je i da uz svaki obrok unesete četvrtinu kašičice, jer ćete tako postići neverovatne efekte.

Kurkuma

Kao začin koji se koristi u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, kurkuma umnogome doprinosi gubljenju kilograma. Za razliku od drugih začina, kurkuma utiče direktno na rad jetre, pa samim tim sprečava gomilanje masti u organizmu. Osim što pomaže u mršavljenju, kurkuma je dobra i za vaše zdravlje, jer je bogata beta karotenom, antioksidantom koji pomaže u mršavljenju nakon porođaja.

Kardamom

Sa svojim slatko-ljutim ukusom, kardamom je začin koji se već vekovima koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini. Iako vam neće pomoći u gubljenju kilograma onoliko koliko će to uspeti drugi začini, ovaj začin je izuzetno koristan kod dijeta koje su bogate proteinima. Osim toga, dobro je piti i čaj od kardamoma, jer reguliše loš zadah koji možete imati ako držite Etkinsonovu dijetu.

dijeta smrsajte uz pomoc zacina 2 Dijeta: Smršajte uz pomoć začina

Seme suncokreta

Jedan od najboljih začina za mršavljenje svakako je suncokret, koji u velikoj meri reguliše rad vašeg metabolizma. Osim što se preporučuje za zdravo gubljenje viška kilograma, ovaj začin može ubrzati i sagorevanje kalorija – čak 45 na sat.

Korijander

Korijander je još jedan začin koji je veoma koristan u gubljenju kilograma, zato što reguliše rad creva, a koristi se i u dijeti za regulisanje porcija. Korijander je, osim toga, i prirodni dijuretik koji omogućava brže izbacivanje toksina iz organizma.

Biber

Biber je veoma koristan začin iz mnogo razloga, jer omogućava brže gubljenje kilograma, a ujedno reguliše i nivo holesterola u krvi.

Kim

Kim se u tradicionalnoj medicini koristi za borbu protiv stresa, ali se koristi i da ubrza proces varenja hrane. Osim toga, kim reguliše i nivo šećera u krvi.

Beli luk

Beli luk u prahu može biti odličan dodatak vašoj dijeti, ali je klasičan beli luk daleko bolje koristiti ako želite da izgubite kilograme. Osim što sagoreva masti, beli luk sprečava njihovo gomilanje u organizmu, a ujedno reguliše i rad creva. Beli luk je tokom dijete najbolje koristiti u kuvanju.

Izvor fotografija: becomegorgeous.com

Jasna Đorđević

Comments