Modna kuća Dior je u svojoj novoj kolekciji postavila sasvim nove standarde i u modnu industriju uvela novu poštapalicu “Go small or go home”. Torbe se već godinama sve više smanjuju, ali sada su iz mini veličine prešle u mikro. Taman kad smo pomislili da konačno možemo da zamenimo male torbe, u koje ne možemo da smestimo ni novčanik, letnjim tote torbe u kojima može da stane ceo svemir i naš nemir, Dior je rešio da nam pokvari planove i nauči lekciju o praktičnosti.

Svoja 4 najpopularnija modela torbi, “Saddle”, “30 Montaigne”, “Dior Caro” i “Lady Dior” smanjili su na veličinu od čak 10 cm. Dior je na svom zvaničnom sajtu dao i objašnjenje – predviđeno je da u ovu torbu smestite samo 4 stvari  – slušalice Air Pods, ruž, ključeve i kreditnu karticu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Mikro torbe su u fokusu modne industrije još od 2019. godine kada je modna kompanija Jacquemus u svojoj jesenjoj kolekciji predstavila Chiquito torbu (malecnu, špan.prim.prev). Od tog trenutka njih možemo da vidimo svuda, od Instagrama do crvenog tepiha.

Ipak, kao i uvek kada je u pitanju visoka moda, to što se veličina torbe smanjila (znatno), ne znači da im se smanjila i cena. Recimo Diorova Saddle torba već godinama drži cenu od 3.800 dolara, a mikro torba nema baš mikro cenu, već je u prodaji možete naći za 2.550 dolara. 

Dior je pokrenuo i Micro-Bag Challenge u kojem poznata lica modne industrije istražuju šta je to što može da stane u ovaj minijaturni aksesoar. U nastavku teksta vam predstavljamo modele torbi koje su ove sezone postali mikro i nadamo se da sledeća kolekcija neće biti nano.

Saddle bag

Dizajn ove torbe nastao je još 1999. godine, a svoj debi je imao na modnoj reviji Johna Galliana kada je predstavljao kolekciju proleće/leto 2000. Torba je odmah postala modni hit i svaka IT devojka je morala da je ima. Čak je i Carrie Bradshaw često nosila ovaj model torbe na ramenu, u seriji “Seks i grad”.

2018. godine, ona se vraća na modnu scenu, a od srede ona je dobila i svoju mini verziju.

30 Montaigne

Ova torba je dobila naziv po poznatoj pariskoj adresi na kojoj se nalazio brend. Bezvremenska lepota kuće u kojoj je nastao modni brend Dior inspirisala je dizajnerku Mariu Graziu Chiuri da 2019. godine kreira torbu koja će kombinovati stil i praktičnost. 3 godine kasnije, svetlost dana je ugledala mikro verzija ove torbe. Vidimo da je stil ostao isti, ali se ipak praktičnost izgubila negde u prevodu.

Comments