Nema sumnje da društvene mreže u velikoj meri utiču i oblikuju današnje beauty trendove. Ipak, ponekad volimo da pronađemo inspiraciju iz prošlosti. Disko kovrdže su ponovo popularne. Poznate ličnosti, uključujući Emily Ratajkowski i Cardi B, vratile su frizuru prenevši nas u nekadašnji kultni njujorški klub Studio 54, kada su velike zvezde i velike frizure dominirale podijumom za ples.

U nastavku teksta ćete pronaći, zajedno sa vodičem, kako da napravite disko kovrdže u skladu sa svojim tipom kose.

Šta su disko kovrdže?

Disko kovrdže su oličenje smele frizure, pune teksture. Punoća lokni dala je volumen ravnoj kosi sedamdesetih godina, ali je vremenom trend napredovao od pukog kovrdžavog izgleda do definisanijih lokni. Osim što se radi o frizuri koja privlači pažnju, znajte da će disko kovrdže da vam traju cele nedelje, tačnije do sledećeg pranja kose, ukoliko napravite adekvatnu frizuru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blake Lively (@blakelively)

Kako napraviti disko kovrdže prema tipu kose?

Od teksture, dužine i načina na koji je ošišana vaša kosa, zavisi kakve ćete lokne dobiti i koliko će trajati. Na primer, slojevi stvaraju više volumena jer je kosa već ošišana stepenasto. Kovrdže će duže trajati na kosi sa teksturom u odnosu na finu, ravnu kosu. Međutim, svako ko ima kratku kosu do srednje dužine pažljivo će morati da izabere obim viklera zbog punoće i volumena lokni. Imajući to u vidu, disko kovrdže svakako odgovaraju svim tipovima i teksturama kose. Kao i kod većine frizura, priprema kose pre i posle pranja je ključna, kao i veličina viklera i koji će se proizvodi koristiti za stilizovanje.

Ravna kosa

Ako imate ravnu kosu, trebalo bi da izbegavate proizvode koji poboljšavaju kovrdže jer će biti preteški za vašu kosu. Umesto toga, potražite proizvode za povećanje volumena koji sadrže i vitamin B koji će vam dati dodatni sjaj. Kad dođe vreme da osušite kosu, preporučuje se samo delimično sušenje, a ne potpuno, kako bi se održala prirodna tekstura. Nastavite da je uvijate viklerom srednje veličine, odvojte vreme da zakačite delove koji se teško uvijaju i ostavite ih da se ohlade kako bi ostali kovrdžavi. Ako planirate da nosite disko kovrdže na posebnom događaju, najbolje je da koristite čvršći lak za kosu. To će vam pomoći da stvorite maksimalnu teksturu. Međutim, ovakav lak nije prikladan ako želite da vam lokne traju danima, pošto su čvršći sprejevi za kosu više lepljivi. Tako će se lokne slepiti preko noći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kaia (@kaiagerber)

Fina, poluravna kosa

Ako imate finu, poluravnu kosu, odlučite se za šampon za čišćenje, koji može da pomogne u uklanjanju težine sa kose. Takođe, koristite balzam i penu za povećanje volumena samo se pobrinite da nanesete penu dok vam je kosa mokra, jer će vašim loknama dati čvrstinu. Koristite vikler za uvijanje od 19 mm za punije kovrdže ili 25 mm za labave kovrdže na dužoj kosi. Ako imate neposlušnu kosu i smatrate da će vam lokne brzo pasti, preporučujemo da spustite glavu tako da vam kosa visi ili podignete svaki pramen rukom i naprskajte sprej za teksturu kako biste joj dali dodatni volumen.

Pročitajte i: Frizure Sofie Richie Grainge su uvek šik, a ove su nas posebno osvojile

Talasasta kosa

Operite kosu šamponom i balzamom koji poboljšavaju lokne koji ne sadrže teška ulja da je ne biste opteretili. Dodajte malu količinu seruma za jačanje kose i za sjaj, zajedno sa hidratantnim gelom za oblikovanje kose, koju možete ili prirodno osušiti ili koristiti difuzor na maloj brzini i srednjoj temperaturi da biste ubrzali proces sušenja. Zatim isprobajte tehniku uvijanja i umotavanja, koja uključuje uvijanje kose pre nego što pređete na viklere. Kada se pramenovi uviju, uklonite viklere i rastresite kovrdže kako bi poprimila odgovarajuć oblik. Pozadinske pramenove uvijte tako da izgledaju što prirodnije, a prednje pramenove uvijajte od lica ka spolja. Naprskajte lak za kosu koji je neće učiniti težom i vodite računa da bude ujednačen. Ukoliko ga koncentrišete u jednom području više od drugog, važe lokne će izgledati tvrdo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zendaya (@zendaya)

Kovrdžava kosa

Ako želite da napravite disko kovrdže koje su manje od vaših prirodnih lokni, prvo operite kosu šamponom, a zatim hidratantnim balzamom. Zatim, nanesite hidratantnu penu i u potpunosti osušite kosu. Pena će pomoći da vam kosa postane ravnija pre nego što napravite disko kovrdže. Međutim, ukoliko je vaša prirodna kosa dovoljno kovrdžava za disko lokne, operite je šamponom i balzamom, nanesite penu na vlažne pramenove, začešljajte je u željeni oblik i koristite difuzor da biste oblikovali i osušili kovrdže. Završite izgled sprejom koji poboljšava strukturu.

Pročitajte još i: Buttery blonde – trendy boja kose koja popravlja raspoloženje

Naslovna fotografija: instagram.com/blakelively

Marija Gavrilović

Comments