Rasejani ste, misli vam lutaju i niste prisutni u onome što radite – redovno iskustvo u svakodnevnom životu. Ali, kada je u pitanju intiman doživljaj, ova „rasejanost“ vas prosto izmešta iz događaja, osećate se odvojeno od svog tela i pitate se šta se događa. Disocijacija je iskustvo odvajanja, izdvajanja svesti od tela, koje stvara distancu u odnosu na događanja u sadašnjem trenutku i tako vas sprečava da doživite snažna osećanja ili senzacije.

Disocijacija može stvoriti utisak zamagljenosti, a kasnije možda ne možete da se setite svih delova iskustva kroz koje ste prošli. Ekstremniji oblici su depersonalizacija (osećaj da ste odvojeni od sebe ili delova svog identiteta), ili derealizacija (nekog ili nešto drugo doživljavate kao nadrealno ili nestvarno).

Zašto se ovo odvajanje događa u toku seksa? Intenzivna osećanja u intimnom doživljaju mogu biti preplavljujuća, a to može delovati zastrašujuće nekome ko je prethodno doživeo seksualnu traumu, ili ko pokušava da kontroliše sve što mu se događa neprekidnom objektivizacijom. Snažna osećanja i senzacije um može detektovati kao pretnju i aktivirati disocijaciju, kako bi vas zaštitio, čak i onda kada zaista želite da se prepustite i iskusite intimnost. Ako su se u vašem mozgu nekada snažna osećanja i senzacije identifikovali sa pretnjom i opasnošću, mozak ne razlikuje ono što doživljavate prilikom seksa od ranijeg iskustva, odnosno, ne pravi razliku između doživljaja strasti i panike.

Međutim, snažna osećanja strasti mogu u vama izazvati strah, anksioznost, paniku i tada se aktivira disocijacija – vi prosto ne možete to da „izdržite“ ne možete da budete prisutni u svom telu i umu u sadašnjem trenutku i um otvara „pomoćni izlaz“ u slučaju opasnosti. Ovaj doživljaj odvajanja može biti slab, ali dovoljan da vas spreči da se prepustite i uživate i može biti izazvan anksioznošću i dilemom u vezi sa učinkom, prirodom odnosa, ili posledicama seksualnog susreta. Disocijacija vam može pokvariti doživljaj i kada ste sa nekim koga jako želite (intenzivna osećanja alarmiraju vaš mozak i dešifruju se kao opasnost), ili sa nekim sa kim niste sigurni da želite da budete (osećate da rizikujete, počinjete da se plašite i mozak traži izlaz).

Pročitajte i ovo: Evo kako možete manifestovati bolji seksualni život (da, dobro ste pročitali)

Disocijacija se u manjoj meri doživljava kao gubitak fokusa, rasejanost i nemogućnost da se u potpunosti prepustimo uživanju u intimnom činu i na ovom nivou je skoro svi iskuse. Kada ste pod stresom, usredsređeni na nešto što vas brine, mozak može odbijati da pusti taj sadržaj i da se prebaci na „režim“ uživanja, reagujući disocijacijom. Opuštanje i puštanje kontrole mogu biti nedostupni u nekim situacijama, u kojima mozak može aktivirati disocijaciju kao sigurnosnu kočnicu – ako ne možete da zaustavite događaj, možete „izaći iz sebe“ i biti psihološki i emocionalno odsutni.

Seksualno iskustvo, snažna osećanja i senzacije koje ne možete da kontrolišete, mogu biti okidač koji pokreće zaboravljene traume, nesvesne strahove (strah od intimnosti i povezanosti, strah od napuštanja) i uključuje disocijaciju. Takođe, ako stupate u odnos sa nekim sa kim niste povezani, ne osećate bliskost i poverenje, vaš um to može shvatiti kao egzistencijalnu pretnju i može pokrenuti disocijaciju.

Da biste prepoznali ovaj problem i pronašli načine da ga rešite, potrebno je da razvijete efikasnije veštine percepcije unutrašnjeg iskustva, i da se bolje povežete sa svojim telom.

Ukoliko vam se disocijacija već dešavala, verovatno vam pada na pamet da će vam alkohol ili rekreativen droge pomoći da se opustite i isključite mozak koji vas ometa u uživanju. A ako ste to isprobali, onda ste i sami uvideli da je ovaj potez pogrešan – hemija koju unesete u sebe, u reakciji sa hemijom vašeg mozga, može vas „umrtviti“, ili može izazvati snažan strah (paranoja, panika) i u oba slučaja pojačati disocijaciju.

U slučaju disocijacije, udaljavanja od sebe, svog telesnog doživljaja i svojih osećanja, možete sebi da pomognete vežbanjem povezivanja sa sobom, vežbama utelovljenja i uzemljenja. Kada osetite da počinjete da se odvajate za vreme seksa, recite partneru da uspori i usredsredite se na uspostavljanje nežne povezanosti – gledanje u oči, nežan dodir, sinhronizacija disanja. Takođe pomaže tehnika uzemljenja poznata kao 5-4-3-2-1, što znači opažanje 5 stvari koje možete videti, 4 koje možete osetiti, tri koje možete čuti, dve koje možete pomirisati i jedne, koju možete okusiti.

Pročitajte i ovo: Seksualna frustracija ne nastaje samo zbog nedostatka seksualnih odnosa, a evo kako da je rešite

Redovna praksa meditacije može vam pomoći da razvijete svest i toleranciju na distrakcije i povećate moć usmeravanja pažnje i tokom seksa i uopšte, u svakodnevnom životu.

Smanjite nivo stresa kad god je to moguće – ako to znači pre svega izbor seksualnog partnera, strah od neizvesnosti i nepoznatog može inhibirati vaše zadovoljstvo, pa zato pronađite nekog sa kim možete lagano razvijati odnos i ko će razumeti vaše strahove. Praktikujte trezven seks, kako biste ostali prisutni u svom telu i kako biste uočili znake izdvajanja i mogli da upotrebite tehnike za usmeravanje pažnje.

Ključno je da upoznate ono što vas uznemirava i aktivira disocijaciju, kao i ono što vas umiruje, opušta i omogućava da uživate u intimnosti. Prizemljite se, sinhronizujte sa partnerom i fokusirajte se na sadašnji trenutak, kako biste osetili zadovoljstvo koje zaslužujete.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević

Comments