Od rustičnih koliba do modernih prerijskih kuća i prostranih rančeva, dizajn enterijera u vestern stilu poseduje šarm koji prostoru daje udobnost i toplinu.

Kao vodeći trend u dizajnu enterijera 2024. godine, vestern stil je istovremeno robustan, ali prefinjen i inspirisan planinskim pejzažima, sirovom lepotom i starinskom Amerikom. Toliko je popularan da Pinterest izveštava o porastu od +145% u pretragama za vintage Americana i western gothic frazama. Ukratko, definitivno je u trendu.

Ukorenjen u bogatom nasleđu američkog Zapada (poznatog kao Divlji zapad), ovaj stil dizajna enterijera oličava duboku sklonost ka avanturi i prirodi.

Ali šta ga čini tako privlačnim? Možda su to kaubojski rekviziti, zemljane boje ili motivi konja. Ili, možda su ideje za dekoraciju rustičnih motiva koji nas prenose u zabačene prostore nalik na rančeve. Bez obzira na to da li vas privlače grube teksture istrošenog drveta i prijatna slojevitost tekstila i dezena, ili topla paleta boja, vestern enterijeri nude utočište dobrodošlice.

Ukoliko vam se dopada, predstavljamo vam nekoliko ideja za unošenje vestern elemenata u vaš dom.

Dizajn enterijera u vestern stilu: Kako da ga unesete u svoj dom

Boje američkih planina

Paleta boja je temelj bilo koje šeme dizajna, pri čemu većina stilova ima vrlo jasnu paletu koja ih definiše. Kada je reč o vestern enterijerima, međutim, možete da kreirate svetlu šemu boja ili da budete malo više rustikalni – sve zavisi od toga koliko želite da isprobate trend.

Ako se osećate nervozno zbog dodavanja boje svom prostoru; počnite sa neutralnom paletom poput tople nijanse braon, peščane bež, sive i svetloplave za zidove i dodajte boju nameštaju, elementima ili oblogama. Nemojte se plašiti da nasložite bogate boje crvene, travnate ili maslinastozelene, da biste odali počast vestern pejzažima. Jedno pravilo je da se držite se toplijih nijansi koje odražavaju zemlju, a ne hladnih tonova.

Robustni materijali

Da biste rekreirali suštinu Divljeg zapada u svom domu, neophodno je prihvatiti materijale koji su i robustni i prefinjeni. Razmislite o materijalima koji graciozno stare i ispričajte priču, kao što su drvo, koža i prirodni kamen – to su suštinski elementi koji otelotvoruju lepotu života na ranču.

Od grubih tepiha od goveđe kože do izlizanih kožnih sofa i obloga od sirovog drveta, ovi materijali dodaju element luksuza u vestern dizajn. Prirodne zidne obloge takođe pomažu da se unese duh divljine.

Dekor u vestern stilu

Akcenti i komadi dekora su ono što ovaj stil dizajna enterijera čini prepoznatljivim. Razmislite o slikama ili fotografijama konja, goveda, bizona, pa čak i kaubojskih čizama i šešira, ali nemojte preterivati da ne biste prešli u kič.

Od rogova i životinjskih koža do sukulenata i kaktusa inspirisanih pustinjom, priroda pruža mnogo inspiracije za vestern enterijere. Vintage sedla, mamuze i antičke potkovice dodaju razigran, ali nostalgičan dodir vašem domu. Možete se igrati grnčarijom, teksturom, umetnošću i zidnim oblogama.

Sudar dezena i tekstura

Jedan od najlakših načina da pristupite ovom trendu je tekstil. Koža, antilop i vestern dezeni unose sjaj u svaku prostoriju. Ne plašite se mešanja i spajanja printova.

Uparivanje grubih tekstila, kao što su teksas i vuna, sa mekšim, luksuznijim tkaninama kao što su somot i svila, stvara dinamičnu međusobnu igru tekstura. Ručno tkana ćebad, vezeni jastuci i prošiveni pokrivači dodaće toplinu i udobnost, a istovremeno su simboli nasleđa.

Pročitajte i ovo: Dark Academia dizajn enterijera: Unesite gotičku atmosferu u svoj dom

Naslovna fotografija: instagram.com/cowhidesdirect

Božica Luković

Comments