111 Dizajner šešira: Philip TreacyFlip Trejsi (Philip Treacy) je rođen u Irskoj 26. maja 1967. godine. Studirao je umetnost i dizajn na dablinskom Nacionalnom koledžu. Svoje prvo radno iskustvo je stekao u Londonu radeći sa Stefanom Džonsom (Stephen Jones), poznatim šeširdžijom. Londonski kraljevski koledž umetnosti (Royal College of Art) mu je dodelio stipendiju i omogućio da stekne više znanja o modi i dizajniranju šešira. Tokom svojih studija Filip je volontirao za poznate modne dizajnere, Rifata Ozbeka (Rifat Ozbek) i Džona Galijana (John Galliano). Njegova kreativnost je zapala za oko Aleksandru Mekvinu (Alexander McQueen) i Karlu Lagerfeldu (Karl Lagerfeld), sa kojima je i ostvario saradnju.

1990. godine pokreće sopstveni biznis. Pored dizajniranja šešira stvara kolekciju torbi i rukavica. Nakon tri godine učestvuje na londonskoj nedelji mode. Njegove šešire su na toj reviji nosile Kejt Mos (Kate Moss), Naomi Kembel (Naomi Campbell), Kristi Tarlington (Christy Turlington) i Stela Tenant (Stella Tennant). 1997. godine njegova kolekcija je prikazana i u Njujorku. Nekoliko godina kasnije, na poziv najvećih imena u svetu francuske visoke mode, svoju kolekciju šešira prikazuje na revijama u Parizu. Od tada svake sezone Trejsi izlaže svoje kolekcije šešira u ovom gradu.

U Britaniji je nekoliko puta proglašavan za najboljeg dizajnera akcesoara. 1998. zapažena je bila njegova kolekcija za Chanel, čiji su šeširi inspirisani “kloš stilom”, o čemu je svojevremeno izveštavao magazin “Time”.

guests picnik Dizajner šešira: Philip Treacy

Jedna od njegovih najbolje zapamćenih kolekcija bila je ona za proleće 2002. godine. Šeširi su bili napravljeni od satena i ukrašeni dijamantima. Tih godina je svojim šeširima upotpunjavao kolekcije za brendove kao što su: Chanel, Dior, Donna Karan, Ralph Lauren i Valentino.

martha picnik Dizajner šešira: Philip Treacy

Izabela Blou (Isabella Blow), jedna od urednica magazina “Tatler”, bila mu je velika podrška tokom svih ovih godina i često je nosila njegove šešire. Finansijsku podršku mu je pružala poznata kompanija Moet & Chandon. Za ovaj brend Trejsi je dizajnirao čep za bocu šampanjca. Šampanjac je rasprodat u ograničenih 1000 primeraka. 16. februara 2006. godine na londonskoj nedelji mode je ostvario saradnju sa sportskim brendom Umbro. Kreacije su nosili Jasmin Žines (Jasmine Guinness), Erin Okonor (Erin O’Connor), Alek Vek (Alek Wek) i Grejs Džons (Grace Jones).

Iste godine je proglašen za jednog od sto najuticajnijih gej ljudi u Britaniji. Pored mode Trejsi voli fotografiju i autor je knjige “Prelepa fotografija”, koja predstavlja kolekciju svih njegovih radova.

Princ Čarls mu je 19. novembra 2007. godine dodelilo nagradu za doprinos modnoj industriji u Velikoj Britaniji.

prince william kate middleton11 Dizajner šešira: Philip Treacy

Svakodnevno dobija pozive iz filmske i pozorišne produkcije. Dizajnirao je šešire za filmove o Hariju Poteru i čuveni šešir Sare Džesike Parker (Sarah Jessica Parker), koji je nosila na premijeri filma “Seks i grad” (2008).

Voli da radi sa perjem i kožom. Mnogi njegovi šeširi podsećaju na sklupture i svaki šešir je priča za sebe. Njegova umetnost je relativno apstraktna, ali veoma cenjena. Njegove kreacije su nosili Dajana Rig (Diana Rigg), Boj Džordž (Boy George) – koji poseduje jedan crveni šešir ukrašen rogovima, a vojvotkinja od Jorka je samo jedna od pripadnika britanske aristokratije koja je opčinjena njegovim šeširima. Pored njih, tu su i Madona (Madonna), Selin Dion (Celine Dion), Džoan Kolins (Joan Collins) i Lejdi Gaga (Lady Gaga).


Dragana Katić je student prava, autor bloga Fashion Dreams and Things i ljubitelj starih holivudskih filmova. Voli istoriju, modu i svoje prijatelje. Sve ono što smatra da je lepo ušuškava na stranice svog bloga.

Comments