Moda se veoma često još uvek doživljava kao “ženska” stvar, iako svakako to nikada nije bila, a danas pogotovo. Međutim iako “ženska”, prisutnost muških dizajnera je izuzetno primetna, i neravnopravnost u broju muških i ženskih dizajnera je čak i bolno evidentna, s obzirom na drastičnost tog razilaženja u brojkama. Govorim o izuzetno uspešnim i cenjenim dizajnerima… Ako treba da nabrojiš 10 imena, videćeš da će ti prvo sve na pamet padati muška. Sa opštom neravnopravnošću u sistemima, dolazi do pitanja da li je čak i u modi lakše uspeti ako si muškarac? Veoma moguće, ako je sudeći između ostalog i prema činjenici da je za sve godine dodeljivanja CFDA/Vogue Fashion Fund, glavna nagrada svega 5, 6 puta otišla u ruke žene.

Tendenciozno ili ne, marginalizovanje dizajnerki zvuči prilično deprimirajuće i obeshrabrujuće ako se uzme u obzir izuzetno značajna uloga koju su žene odigrale u definisanju i redefinisanju sadašnjosti i prošlosti mode. Od Coco Chanel do Marie Grazie Chiuri dizajnerke su uvek bile te koje su obezbeđivale svežu i preko potrebnu drugačiju perspektivu, i u potpunosti izmenile modu, oslobađajući je stega i čineći onim što znamo danas.

Zato, u ime svih tih genijalnih žena pravimo mali omaž i pregled onih koje su najviše uticale na našu svest o modi i njen razvoj.

Madeleine Chéruit

Možda nije poznata kao Coco Chanel ili Elsa Schiaparelli, ali je jedno od značajnijih imena, budući da je upravo ona stavila prvu ploču na putu dizajnerki ka sopstvenim studijima i modnim kućama, i bila prva žena koja je bila na čelu velike francuske modne kuće, krajem XIX veka. Chéruit je svoju karijeru započela kao krojačica haljina za Raudnitz & Cie House of Couture krajem 1880-ih ali je njen talenat bio u toj meri izuzetan da je vremenom preuzela ceo salon sa preko 100 zaposlenih i vodila ga, a 1905. i preimenovala u Chéruit. Osvojila je nagradu Voguea, i uspela da bude jedna od samo par couture kuća koje su ostale otvorene i tokom Prvog svetskog rata. Njen salon se zatvorio 1935. godine, a slučajno ili ne, Elsa Schiaparelli je bila ta koja je preuzela Chéruit studio sa 98 soba (da, dobro si pročitala) i salon, spajajući na taj način Chéruit nasleđe i održavajući ga živim.

Jeanne Paquin

Paquin se smatra jednom od prvih ženskih couturista i posebno je bila poznata po modernim pastelnim haljinama koje je radila inspirisana modom XVIII veka. Imala je talenat da uklopi staro i moderno, kao i za organizovanje najboljih “modnih parada” što bi danas zapravo bile revije. Njene revije su bile poznate zato što nije radila predstavljanje u svom salonu već je često obučene modele slala na društvene događaje, u operu, na trke, i tu predstavljala kolekciju. Avangardno!

Comments