Prošle nedelje smo se vratile dosta unazad na same početke modne industrije iz ženskih cipela, sa pričom o damama koje su bile te koje su modu kako prêt-àporter, tako i haute couture, postavile na noge. Pričali smo o legendarnoj Elsi Schapareli, nezaobilaznoj Coco Chanel, flambojantnoj Valentini. Sada nastavljamo dalje i malo po malo se približavamo onim imenima koja su jednako značajna, ali su nama bliža i zvučnija, budući da su deo našeg vremena. Fast forward nastavak.

Barbara Hulanicki

Žena koja je sinonim za rock’n’roll eru. Sve što vezujemo za te godine, kratke lepršave suknje, plišana odela, pantalone koje su već malo krenule u zvonastu krivulju, sve to je bilo sastavni deo Biba radnje, Barbare Hulanicki, koja je pored legendarnog stila, glamuroznog rock’n’rolla bila poznata i po izuzetno pristupačnim cenama. Danas je poznata i po tome što je upravo u toj radnji kao Barbarin asistent prodaje, tada xy petnaestogodišnjakinja, Anna Wintour radila svoj prvi posao. Originalnu Biba radnju su otvorili njeni roditelji, a 1964. je ona otvorila svoju u Kensingtonu u Londonu. Radnja je izuzetno brzo postala popularna zbog svoje kako je opisuju “dekadentne atmosfere i živopisnog dekora, inspirisanog stilovima Art Nouveau i Art Deco”. Takođe, ovo je bilo i jedno od popularnijih mesta za sastajanje i druženje umetnika i muzičara kao što su Mick Jagger i The Rollingstones, David Bowie i drugi.

Katherine Hamnet

Danas su nam natpisi na bluzama, jaknama i haljinama i te kako poznati, to znamo, a da nije oduvek tako bilo, možemo da pretpostavimo. Katherine Hamnet je dokaz da nisu svi modni influenseri i uticajni dizajneri nužno iz redova visoke mode. Njene oversize majice, sa političkim statementima su pravi začetak onoga što znamo danas. U spotu za pesmu “Wake Me Up Before You Go Go” čuvena “CHOOSE LIFE” majica koju George Michel nosi je upravo Hamnetina, kao i popularna “USE CONDOM”. Njena filozofija je “ako želiš da tvoja poruka dospe negde odštampaj je velikim slovima” i hrabro ponesi.

Comments