I sami znate koliko naporno ume da bude kad vam dolaze gosti, još napornije kad naglase da će ostati i vikend. Naravno, volite da ugostite ljude i upravo zbog toga osećate stres i potrebu da sve bude savršeno. Dakle, svesni ste koliko vremena vam je potrebno da uradite sve što ste zamislili. Pravite listu namirnica, idete u kupovinu, raspremate kuću i sređujete sobu za goste. Uz sve to, podrazumeva se da se sredite i da sve bude na svom mestu kad gosti dođu.

Oni su tek stigli, a vi ste već umorni od svega. Svesni da ćete vikend provesti u kuhinji i da ćete sve vreme biti u poslu. Uvek sebi obećavate da nikada nećete biti takav gost, a kad konačno dođe vreme da vi dođete kod njih, to je pravi trenutak da pokažete na koji način i vi boravite u tuđoj kući.

Šta je potrebno da uradite kako biste pomogli domaćinima kod kojih boravite? Time i njih učite da kasnije budu tako dobri gosti i, naravno, pomažete im kako biste brže završili poslove i mogli da uživate u razgovoru ili gledanju filma.

Skuvajte jutarnju kafu

Osoba poput vas sigurno ne voli dremke do podne. Navikli ste da ustajete prvi jer imate jutarnju rutinu koju obavezno morate da ostvarite. Nakon treninga i tuširanja, skuvajte kafu za sve članove, a to je mali gest koji će oduševiti svakog od njih. Ako postoji neko ko vas je preduhitrio u kuvanju kafe, možete da sredite dnevni boravak i napravite limunadu za sve, uz to naglasite da ćete oprati šoljice nakon jutarnje kafe. Za sve ovo potrebno vam je oko 10 minuta!

Pročitajte i ovo: Upoznavanje sa njegovom porodicom tokom praznika

Pomozite u sređivanju stola

Naravno da ne morate da učestujete u kuvanju ručka, mada ste već insistirali na tome. Potrebno je da u gostima pomažete samo oko onih stvari oko kojih smatrate da je i vama potrebna pomoć. Znate i sami koliko vas nervira da perete čaše ili kuvate čaj dok spremate ručak. Dakle, to su sitnice koje možete da uradite i time značajno pomognete.

Brzi kolač

Prepoznatljivi ste po kolaču koji ima samo tri sastojka. Smislili ste ga sami i doslovno svi ga obožavaju. Svako ko provodi vreme sa vama insistira da spremite taj kolač! Dakle, nedelja veče je idealan trenutak da spremite kolač domaćinima i porodici, dok se pripremate za filmsko veče. Vaš kolač biće kao šlag na tortu!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Ne zaboravite da ih obradujete sitnicama

Obradujte domaćine sitnicama koje znate da vole. To je uglavnom buket cveća, piće i bombonjera za njih ili decu (ako ih imaju). Ovo su sitnice kojima im ukazujete poštovanje, a i sami znate koliko se obradujete kada na poklon dobijete buket cveća. Budite umereni u darovima, nema potrebe da kupujete preskupe poklone, jer sitnice su tu da ih iskreno obraduju.

Pozovite ih u goste

Ono što se sigurno dešava prilikom pozdravljanja sa domaćinima, jeste obećanje da ćete uskoro ponovo da se vidite, ali je red da ih pozovete kod sebe. Ne morate odmah da ugovorite termin, ali im pokažite zahvalnost na sjajnom vikendu i obavezno ih pozovite u goste. Neminovno je da će se ta poseta dogoditi i tada ćete videti da su preuzeli vaše manire i jednako se trude da vam pomognu u poslovima i spremanju hrane.

Dobri domaćini su i dobri gosti, jer znaju koliko je truda i vremena potrebno da se sve pripremi. Zbog toga tako često imate posete, ali i često gostujete kod rodbine i prijatelja. To je zdrav način komunikacije i tako se stiču kvalitetne veze.

Pročitajte i ovo: 5 saveta za smanjenje svakodnevnog stresa

Naslovna fotografija: instagram.com/comely.way

Dragana Stojanović

Comments