Da li ste nekada čuli za izreku da dobro proveden dan donosi dobar san? Svesni ste toga koliko je zdrav i kvalitetan san dragocen, ali ste podjednako svesni da ne možete sebi uvek da ga priuštite. Sve zavisi od toga koliko je vaš radni dan opterećen, ali i kakve obaveze imate nakon posla. S godinama, čoveku je potrebno više odmora, a prosek je između 6 i 9 sati sna. Naravno, optimalno vreme koje garantuje zdravo i energično buđenje jeste 7 sati, zbog toga bi bilo sjajno da to sebi možete da omogućite.

Često se dešava da ljudi sabotiraju san, a evo na koji način to utiče na vas i vaš organizam

Nedostatak sna nema samo unutrašnji efekat na organizam i ne utiče samo na kreativnost, način razmišljanja i efikasnost u rešavanju određenih zadataka, već ima uticaj i na vaš fizički izgled, a umor je prisutan na licu. Ako određeno vreme osećate pritisak i nelagodu u organizmu zbog neispavanosti, sa vama želimo da podelimo nekoliko trikova koje možete da uključite u svoju rutinu i time poboljšate svoj san.

Istina je da na san utiče način na koji vodite svoj život, ali često postoje spoljni faktori na koje ne možete da utičete i morate da im se prilagodite, zato želimo da sa vama podelimo trikove koji će doneti novu i lepu energiju u vaš prostor, a samim tim će vas osloboditi tenzije i negativnih misli koje često odnosite u krevet.

Šta je sve potrebno za dobar san?

Resetujte telesni sat

Za početak, potrebno je da napravite raspored nedeljnih obaveza i da vidite koje je optimalno vreme kad biste mogli da legnete uveče. Zatim je potrebno da u toku te nedelje ležete i budite se u isto vreme, recimo da legnete u 22 č, a da ste budni u 6.30 č. Potom, pre odlaska na posao ili fakultet, obavezno doručkujte, prošetajte, a nakon toga se spremajte za ostatak dana.

Pročitajte i ovo: Psihodermatologija – otkrivamo šta je i kako može da pomogne

Životni prostor prilagodite sebi

Da li vam je poznat onaj osećaj da, kad želite određenu promenu u životu, počnete od sređivanja kuće? Deluje kao da je nakon toga sve lakše i jednostavnije, pa tako, i ovog puta, sredite svoj životni prostor i prilagodite ga svojim standardima. Ako volite da spavate u mračnoj sobi, pronađite rešenje za previše svetlu stranu sobe. Dakle, eliminišite sve ono što vas remeti i prilagodite se sebi.

Uključite noćnu rutinu

Jednostavan korak koji će sigurno biti od pomoći jeste noćna rutina koja može da podrazumeva nekoliko koraka, najvažnije je da svake večeri bude ista minimum nedelju dana kako biste stvorili zdravu naviku. Šta je to što vam u toku dana najviše nedostaje, može da postane deo vaše noćne rutine, pa bilo da je to slušanje muzike ili čitanje knjige, mazanje maskica na lice ili neke druge stvari, slobodno ih uvrstite u plan.

Sve na OFF

Da. Zaista je važno da pre spavanja, minimum sat vremena (ako ste u mogućnosti i duže) pred sobom nemate tablet ili mobilni telefom. Nema potrebe da sklorovanjem sadržaja na društvenim mrežama sklanjate fokus sa toga da želite da spavate, zato, neka se telefon puni u drugoj prostoriji.

Ulje lavande

Ulje lavande ima tu umirujuću mirisnu notu. Osim što možete nekoliko kapljica da stavite na svoju jastučnicu, možete i da ga sipate u osveživač vazduha, a sjajna stvar je što nakon tuširanja njime možete da se masirate. Primetićete kako vas tenzija koju osećate postepeno napušta, a ulje lavande će definitivno postati vaš omiljeni proizvod.

Dovoljan unos tečnosti u organizam

Podrazumeva se da je za zdrav i kvalitetan san potrebno da imate i zdrave navike, a to pre svega podrazumeva da unosite dovoljno tečnosti u organizam kako biste se oslobodili toksina. Pored vode, pred spavanje je poželjno da skuvate šolju čaja od nane ili majčine dušice jer oni, takođe, imaju umirujuće dejstvo.

Pokušajte da izbegnete toksično okruženje i da u svoj život unesete što više boja, usmerite svoju kreativnost ka hobiju i radite stvari koje vas čine srećnim. Nakon što se oslobodite tog toksičnog tereta, uživaćete u potpunoj slobodi, a samim tim i u zdravom snu.

Pročitajte i ovo: 5 self-care trikova zbog kojih ćete se odmah osećati bolje

Naslovna fotografija: instagram.com/boxd.mattresses

Dragana Stojanović

Comments