Ne morate razumeti feng-šui ili biti upućeni u neku energetsku praksu da biste razlikovali dobru i lošu energiju – ona se oseća, ponekad suptilno, a ponekad snažno i jasno. Energija naših tela vibrira na određenim frekvencijama i mi fizički osećamo kada atmosfera rezonira sa nama, kada nas podiže, a kada spušta. Kad negde uđete, dobra energija se oseća kao nalet prijatnosti koji vam ozari lice, natera vas da se ispravite, dublje dišete i gledate oko sebe, upijajući atmosferu.

Kada se u određenom prostoru osećate dobro, to znači da vam energija tog prostora prija i važno je da u vašem domu preovlađuje dobra energija, koja vam omogućava da se opustite i osećate bezbedno, mirno i radosno. Dom treba da bude utočište, siguran prostor, mesto na kome nam je najbolje i najlepše. A da bi se dobra energija pokrenula i podstakla, nije potrebno mnogo napora.

Dobra energija u vašem domu – osnovni koraci

Dobra energija stagnira u zakrčenom prostoru

Dobra energija u vašem domu može biti blokirana fizičkim objektima, predmetima koji ometaju dobre vibracije. Kad pogledate svoj prostor kritički (kao da ga prvi put vidite), možete videti da je prenatrpan i osetiti senzaciju „ustajalosti“ – to je energija koja stagnira, ne cirkuliše i ne obnavlja se. Zagušenje koje osećate je kao zakrčenje u saobraćaju – suviše automobila odjednom, niko ne napreduje i svi su nervozni. Dakle, krenite od osnova – raskrčite prostor. To znači da treba da se rešite svega što je polomljeno, pokvareno, dotrajalo, što ne koristite i što je suvišno.

Potrudite se da popravite stvari koje godinama čekaju popravku i da izbacite one koje su odslužile i koje svakako želite da zamenite ili su vam suvišne. Rasterećenje prostora od komada nameštaja i stvari koje blokiraju dobre vibracije može biti iscrpljujuće, ali kada vam pođe za rukom, odmah ćete osetiti promenu – dobra energija se oslobađa, vibracija se podiže i prostor već izgleda (i oseća se) bolje. Primetićete i po tome što će vam svi koji uđu, reći „ovde je baš prijatno“.

Napravite promaju

Dobra energija voli promaju i zato svakodnevno luftirajte – otvorite sve prozore, kako bi vazduh procirkulisao kroz celu kuću, čak i ako je napolju hladno. Svež vazduh će uneti svežinu u vaš dom. A kad smo kod vazduha, onaj koji se najčešće zadržava i slabo ventilira, nalazi se u našim plućima. Koliko dobro dišete? Kada ste pod stresom, imate tendenciju da se pognete, što izaziva pritisak na pluća i pliće disanje. Rasterećenje doživljavate kada se ispravite, opustite ramena i dišete duboko i ravnomerno. Setite se da korigujete disanje (naročito dok sedite i radite). I da, provetrite i ćebad, jastuke i pokrivače – povremeno ih istresite i ostavite da malo stoje na suncu i vazduhu.

Pročitajte i ovo: 5 najčešćih grešaka u uređenju doma i kako da ih izbegnete

So aposrbuje lošu energiju

Kristali soli imaju veliku moć apsorbovanja negativne energije. Možete čistiti prostor, tako što ćete posoliti tepihe oko sat vremena pre nego što krenete da usisavate. Ili možete postaviti posudice sa solju u uglove sobe i ostaviti ih da deluju nekoliko sati (zatim treba da ih sklonite, bacite so, ili je zamenite). Kada se nagomilana negativna energija očisti, dobra energija preovlađuje.

Dobra energija i estetika

Preuređivanje, promena rasporeda, krečenje, unošenje novih komada i ulepšavanje enterijera umetničkim predmetima i dekoracijom ima pozitivan efekat na um. Napravite mala podešavanja, ako ste zadovoljni rasporedom nameštaja – stavite činiu sa voćem na kuhinjski sto, unesite malu vazu poljskog cveća, promenite zavese, podesite osvetljenje – lampe iz uglova daju mekšu i lepšu svetlost nego centralno svetlo sa plafona. Steknite naviku da tiho puštate prijatnu muziku, kako bi lepe melodije i zvuci nenametljivo dopunjavali atmosferu. Pokrivači, tepisi i jastučići, odnosno, njihove boje i tekstura, mnogo doprinoste lepoti, prijatnosti i udobnosti doma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Busola Evans (@busolaevans)

Unesite sobne biljke

Sobne biljke dobro regulišu energiju i donose isceljenje i rast u vaš dom. Unesite ih ako ste sigurni da ćete ih dobro negovati, jer one su žive i ako ih zapostavite uvenuće, a to će dodati lošu energiju, umesto dobre.

Žive biljke donose vrlo specifičnu dobru energiju svakom prostoru i sigurno možete gajiti one koje se lako održavaju – postavite ih u kuhinju, trpezariju ili dnevnu sobu, na mesta gde se ukućani okupljaju.

Dobra energija vatre i dima – sveće i kađenje

Dobra energija i prijatna atmosfera idu zajedno – a sveće su jedan od najelementarnijih alata prijatnosti i dobre energije. Odaberite ih prema značenju boja i potrebi da pojačate aktivnost ili smirenost, materijalno ili duhovno blagostanje, slogu, radost i ljubav i posmatrajte kako gore – ako im je plamen miran i žut, dobra energija preovlađuje u vašem okruženju, ako treperi i pucketa i plavičast je, u njemu se ogleda nakupljena negativna energija. Dodatno energetsko čišćenje može obaviti kađenjem – upalite tamjan ili snop Palo Santo i okadite sve prostorije po kući, naročito po ćoškovima, gde se nakuplja i zadržava loša energija. Za prijatniju atmosferu, nakon pročišavanja, provetravanja i sređivanja, dobri su i bilo koji mirišljavi štapići koji vam se sviđaju.

Pročitajte i ovo: Zašto su ti neophodni kristali u stanu?

Naslovna fotografija: instagram.com/suzanneschultzdesign

Brankica Milošević

Comments