Možda ste usvojili pojedina uverenja o tome kako dobra partnerka treba da se ponaša i razvili sposobnost da očuvate mir, tako što pravite ustupke i žrtvujete se. Možda i sami uviđate da to što se ponašate onako kako verujete da dobra partnerka treba da se ponaša, škodite sebi, jer se ne zauzimate za sebe, ne postavljate granice i ne dobijate tretman koji zaslužujete. Nasleđeni i naučeni tradicionalni obrasci ponašanja su nezdravi za vas i potrebno je da ih prevaziđete. Ako se pitate šta to ne radite kako treba, jer vam se čini da dajete sve od sebe – uporedite svoje ponašanje sa sledećim nezdravim navikama u vezi.

Nezdravi obrasci ponašanja zbog kojih verujete da ste dobra partnerka

Prećutkivanje nezadovoljstva

Možda verujete da ste dobra partnerka kad ćutite iako ste uznemireni i ne prebacujete partneru, iako vam njegovo ponašanje smeta. Izbeganjem sukoba, međutim, ništa ne postižete i škodite sebi, ali i partnerskom odnosu. Da biste ojačali svoje odnose, partnerstva i prijateljstva, veoma je važno da budete iskreni, naročito onda kad je to neprijatno. A da biste otvoreno izrazili svoja osećanja, morate dovoljno voleti drugu osobu i verovati joj. Ako prećutkujete svoje nezadovoljstvo i prelazite preko problema u vezi, možda ne verujete da bi vas partner saslušao i razumeo i strahujete da ćete pokvariti vezu i da ćete ga izgubiti. Sa tim stavom, već ste na gubitku, jer to nije način da gradite i negujete poverenje i bliskost.

Dobra partnerka se žrtvuje

Svako bi trebalo da bude sposoban i spreman da se ponekad žrtvuje, da stavi drugu osobu na prvo mesto i podredi svoje potrebe i želje nečemu što je u tom trenutku, ili periodu, važnije. Ali ako se stalno povlačite i sve svoje potrebe stavljate u drugi plan, da biste usrećili partnera, on misli da je to normalno stanje stvari i verovatno mu ne pada spontano na pamet da se on nečeg odrekne da bi vas usrećio. Verovatno smatra da vas usrećuje to što mu služite. Ako vas zaista usrećuje, to je u redu. Međutim, ako stalno suzbijate svoje potrebe i želje, štedite na sebi, odričete se sna, ličnog zadovoljstva, luksuza, ulaganja u svoje obrazovanje i napredak, da biste sve to omogućili partneru, verujući da ste dobra partnerka koja radi ono što žena i treba da radi, na kraju ćete se osećati uskraćeno, iskorišćeno i nepoštovano.

Kada ste sa nekim kome je duboko stalo do vas, on neće očekivati da stalno pravite ustupke i da se žrtvujete, ali možda se radi i o tome da partner uopšte ne primećuje vaša odricanja, jer je to vaš obrazac ponašanja i on veruje da je to u redu. Oboje možete biti u zabludi – možete verovati da tako treba da se ponašate (iako se u vama nakuplja ogorčenje i nezadovoljstvo) i on može verovati da tako treba da se ponašate (i ne shvatati zašto ste sve razdražljiviji i bezvoljniji). U odnosu u kome je komunikacija otvorena i dvosmerna, oba partnera mogu ispuniti svoje najvažnije potrebe, uz dogovor i kompromis i povremene žrtve i ustupke, o kojima se takođe pregovara.


Pročitajte i ovo: Novi dejting trendovi – kako će izgledati potraga za ljubavlju u 2024. godini

Dobra partnerka sve toleriše i oprašta

Ne morate uvek biti milostivi i blagonakloni da biste bili dobra partnerka – osim ako ne težite mučeništvu i svetačkom životu. Ne morate uvek okrenuti drugi obraz, tolerisati i opraštati i dozvoljavati drugoj osobi da se izvuče sa lošim ponašanjem. Potrebno je da se zauzmete za sebe i dozvoljeno vam je da pritom prozovete partnera, da mu ukažete na ono u čemu je pogrešio, čime vas je povredio i uznemirio i stavite mu do znanja da to ne možete i nećete da trpite.

U redu je oprostiti partneru i dati mu drugu šansu, ali oproštaj može biti na snazi i kada mu uskratite niz drugih šansi na koje je navikao, računajući na to da će mu uvek biti oprošteno. Kada vas neko iznova izdaje i povređuje, oprostite mu jednom za svagda, a zatim ga isključite iz svog života – dali ste mu i više nego dovoljno prilika da se preispita i koriguje.

Dajete sve i zadovoljavate se minimalnim

Dozvoljeno vam je da imate visoke standarde u svom životu. Ne bi trebalo da se zadovoljite minimumom, jer ste skromni i možete živeti od mrvica (ljubavi, pažnje, vrednovanja). Zaslužujete da se osećate voljeno i da primate barem isto koliko i dajete. Ne treba da ostajete u poziciji da dajete sve (u vremenu, energiji, brizi, novcu) a da zauzvrat dobijate ponešto, tu i tamo. Iako uživate u davanju i volite da nekog obasipate ljubavlju i pažnjom, to nije jedino zadovoljstvo koje možete imati u odnosu. Odnosi ne treba da budu jednostrani i kada vam je potrebno više, treba i da tražite ono što vam je potrebno. Možda vaš trenutni partner to nema, ne ume, ili nije zainteresovan da vam pruži – i to nije prava osoba za vas.

Zaista nije potrebno da budete loši prema sebi i da pristajete na loš tretman, da biste bili dobra partnerka.

Pročitajte i ovo: Unapredite bliske odnose na načine koji podstiču lični rast

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments