Ako se borite sa finansijkim brigama i dodatna zarada bi vam dobrodošla i pitate se kako biste to mogli da izvedete od kuće, evo nekih korisnih saveta za vas. To nisu neke neverovatne šeme za brzo bogaćenje, i svakako će vam trebati više vremena da izgradite posao, ali ako nešto može da vam pomogne da ublažite pritisak, vredi pokušati.

Privatna nastava

Uvek ima nekog kome je potrebno podučavanje u oblasti u kojoj ste stručni, ili koju dobro poznajete. Šta je to što umete da radite, a što nekome može pomoći da popuni „rupe“ u obrazovanju, ili savlada neku veštinu? Privatna nastava putem virtuelnih platforimi je oblast koja cveta širom sveta. Odredite svoje veštine, ciljnu grupu i oglasite se.

Dodatna zarada prodajom odeće

Onlajn secon hand prodaja nije nova ideja i mnogi se njome uspešno bave. Ova aktivnost može uključiti sve koje poznajete – pretresite svoju garderobu i zamolite svoje prijatelje, porodicu i poznanike da učine isto. Ono što je najvažnije, jeste dobra, jasna fotografija odevnog (ili nekog drugog) predmeta, kao i tačna veličina (dimenzije). Napravite sopstvenu virtuelnu prodavnicu garderobe (i drugih predmeta) i pronađite platformu na kojoj ćete je predstaviti (Instagram je preporučljiv).

Pročitajte i ovo: Mindset za uspeh i bogatstvo – šta vam nedostaje?

Prodaja knjiga

Isto kao i sa garderobom i predmetima – to mogu biti romani, ali i bilo koja vrsta literature, uključujući i udžbenike. Dobri akademski udžbenici (pa i skripte) uvek će naći svoje kupce među studentima i učenicima.

Grafički dizajn

Ako imate potrebne veštine, možete ih ponuditi raznim korisnicima – ilustracije za sve, od naslovnih strana, do logotipa. Predstavite svoj rad potencijalnim klijentima na odgovarajućim platformama.

Izrada veb sajta

Ponudite usluge izrade veb stranica ili razvoja softvera onima koji u ovom trenutku pokušavaju da izgrade svoj brend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Dodatna zarada putem onlajn marketinga

Društveni mediji postaju sve važniji deo marketing strategije svakog brenda, a novi algoritmi i dodaci pojavljuju se svakodnevno. Mnoga mala preduzeća nemaju vremena ili stručnosti da promovišu svoj brend na platformama kao što su TikTok, Instagram, Twitter, ili sredstava za zapošljavanje menadžera društvenih medija sa punim radnim vremenom. Ponudite svoje usluge za početak onima koje već poznajete, ili sa kojima lako možete uspostaviti komunikaciju u svojoj široj zajednici.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete posao koji volite i odredite karijerni put koji će vas ispuniti

Pecivo za slavlja i rođendane

Kompletan ketering je obiman i zahtevan, ali dodatna zarada se lako može ostvariti nuđenjem jednog određenog proizvoda – ovo može biti prilika da vaše savršene kiflice postanu popularne i tražene, za razna slavlja manjeg obima. Možda je nešto drugo vaša specijalnost? Neka posebna torta, sitni kolači, pite? Uverite se da možete ispoštovati higijenske propise, kao i koju količinu proizvoda možete napraviti (najmanje i najviše). Kada jednom „prođete“ preporuka će ići od usta do usta i biće delotvornija od bilo koje reklame.

Blogovanje

Ako ste uvek mislili da biste i vi mogli ono što rade blogeri i influenseri, vreme je da pokušate. Za generisanje profita od blogova i platformi društvenih medija potrebno je vreme za izgradnju, ali zašto ne biste počeli da ulažete to vreme?

Podkasti

I ovde je, kao kod blogova, potebno vrme da biste neštozaradili, ali podkasti su veoma popularna forma već neko vreme – ako imate šta da kažete o nečemu (ili o svemu) i poznajte ljude sa kojima biste razgovarali, oprobajte se, biće zanimljivo.

Dodatna zarada putem digitalnog kursa

Kreiranje video i digitalnih kurseva su velike stvari kada je u pitanju edukacija, a sve što vam je potrebno, jeste vaš smartfon. Razmotrite svoje veštine i naučite putem video tutorijala (ili obimnijeg kursa u nekoliko faza) ljude kako to da rade. Oblast e-učenja je ispunjena prilikama da svoje znanje podelite sa drugima i da vam se to vrlo brzo isplati.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments