Ako ste kao deca obožavali lutke, sigurno imate nekoliko favorita koji su još uvek skriveni u kutiji sa sećanjima ili na polici. Međutim, da li ste ikada razmišljali da te igračke iskoristite kao beauty inspiraciju? Doll lashes su zabavna mešavina modne drskosti i uticaja visoke mode, više podsećaju na lutke bebe nego na Bratz.

Ove trepavice su nedvosmisleno slične igračkama vaše mame ili bake, kojima su se igrale u detinjstvu. Ako želite da promenite svoje trepavice, uzmite maskaru i napravite doll lashes.

Šta se krije iza trenda doll lashes?

Doll lashes podsećaju na zgusnute, šiljaste, lepršave trepavice lutki beba iz pedesetih, kao i Barbie lutki iz osamdesetih. Ovaj trend ima dugu istoriju u svetu lepote; bio je obeležje modnog pokreta sredinom šezdesetih, a nosile su ih zvezde kao što su manekenka Twiggy i glumica Sharon Tate. Danas se ove trepavice pojavljuju širom TikToka – na K-pop zvezdama, kao i na ličnostima koje utiču na svet lepote poput Danielle Marcan, Taylor Russell i Zendaye. Takođe ih nazivaju i “manga trepavicama”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zendaya (@zendaya)

Trend se savršeno uklapa u ultraženstvenu coquette estetiku zbog svojih pastelnoružičastih elemenata i ukrasnih mašnica. Šminkeri znaju da se radi o popularnoj beauty estetici, te imaju sve više zahteva da naprave doll lashes ili „mokri“ izgled trepavica. Definitivno podsećaju i na mangu i anime, a AI alati, aplikacije i filteri na društvenim mrežama su nesumnjivo uticali na vraćanje ovog trenda.

Generalno je porasla potražnja za doll estetikom, pa su ovakve trepavice postale skoro pa neophodne ukoliko želite da ostanete u trendu. Doll lashes stvaraju utisak krupnih očiju, ali ćete izgledati i mlađe – setite se Dolly Parton ili Katy Perry.

Kako napraviti doll lashes?

Imajte na umu tačan look koji želite da postignete i tome dodajte maskaru i malo veštine. Odlučili smo da vam, korak po korak, pokažemo kako da same napravite doll lashes efekat.

Korak 1

Naravno, pre šminkanja temeljno očistite kožu lica. Veoma je važno da vam lice bude čisto kako bi bilo savršena podloga za šminku. Prvo nanesite prajmer koji odgovara vašem tipu kože. Zatim, nanesite tečni puder i korektor kojima ćete prekriti podočnjake i tamne kolutove ispod očiju. Poenta je da vam oči i trepavice budu u prvom planu.

Pročitajte i: Letnja šminka: Ključni saveti da izbegnete “topljenje” na licu

Korak 2

Izaberite boju senke za koju ste raspoloženi, ali je nabolje da birate između svetlijih, pastelnih ili neutralnih nijansi. Da ponovimo, akcenat će biti na trepavicama. Nanesite senku na ceo kapak i dobro je izblendajte. Ukoliko ste retro raspoloženi, možete probati sa šljokičastom senkom u neutralnoj nijansi.

Korak 3

Ukoliko ne koristite veštačke trepavice, znajte da će vam biti potrebno veća količina maskare. Imajte pri ruci tupfere ili štapiće za uši i micelarnu vodu kako biste sanirali greške. Koristite vodootpornu olovku za oči, iscrtajte liniju na gornjem kapku, a možete dodati i krilo na spoljašnjim krajevima oka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary Wiles (@marywilesmakeup)

Korak 4

Za postizanje doll lashes estetike, pronađite maskaru koja sadrži vlakna za više volumena u najtamnijoj nijansi crne boje. Nanesite više slojeva maskare na gornje i donje trepavice. Ukoliko želite još volumena, dodajte veštačke trepavice.

Korak 5

Poslednji korak uključuje crni ajlajner za iscrtavanje dužih trepavica u donjem delu oka. Prvo nacrtajte tačkice na liniji donjih trepavica što bliže vodenoj liniji, a produžite ih ukoliko želite.

Za pravi Twiggy izgled vam je potrebna minimalna, skoro prirodna šminka sa prigušenim neutralnim tonovima, a trepavice bi trebalo da budu glavne. Ubacite krila na spoljašnji deo oka, sjaj ili ruž za usne u bledoružičastoj boji (a može i crveni), dodajte roze rumenilo na obraze i lažne pegice.

Pročitejte još i: Bela senka i pastelne boje – zabavni makeup trendovi za leto

Naslovna fotografija: instagram.com/marywilesmakeup

Marija Gavrilović

Comments