Brojne kulturne institucije čine sve kako bi nam u danima izolacije olakšale život i učinile da, bar na trenutke, imamo utisak da nismo u zatvorenom prostoru. I zaista, kada virtuelno uđete u ove prostore osetićete magiju kakvu samo umetnost može probuditi u nama. Najveći evropski i svetski muzeji i galerije otvorile su svoja vrata i ovo je svakako jedinstvena prilika da potpuno besplatno kročimo u njih, a evo koje to domaće kulturne institucije, pre svega muzeji i pozorišta, nude zanimljive sadržaje koji će vam ove dane učiniti beskrajno zabavnim i inspirativnim.

Narodni muzej u Beogradu

Na našu neizmernu radost, Narodni muzej otvorio je svoja vrata za posetioce u junu 2018, nakon 15 godina. U vreme vanrednog stanja, najstarija i najznačanija muzejska institucija u Srbiji, omogućila je ljubiteljima umetnosti da virtuelno prošetaju kroz njenu stalnu postavku, ali i kroz nedavno prikazanu izložbu Ivan Meštrović: Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu. Od arheoloških zbirki koje obuhvataju hronološki raspon od paleolita do antičke Grčke i rimske kulture i umetnosti, preko fantastičnih dela srpskog slikarstva 18. i 19. veka (Petar Dobrović, Sava Šumanović, Nadežda Petrović, Milena Pavlović Barili, Đura Jakšić, Katarina Ivanović, Milan Konjović i mnogi drugi) i jugoslovenskog slikarstva 20. veka, do umetničkih dela evropskih umetnika poput Van Goga, Mondrijana, Monea, Renoara, Tuluz-Lotreka, Pikasa i drugih, ova virtuelna šetnja definitivno će vam vratiti osmeh na lice i skrenuti misli sa problema, a ujedno vas inspirisati i učiniti dane kvalitetnijim.

Galerija Matice Srpske u Novom Sadu

Ovih dana u prilici smo da virtuelno posetimo i jednu od najvrednijih kolekcija srpske nacionalne umetnosti od 16. do 20. veka. Sa oko 500 umetničkih dela izloženih u stalnoj postavci beskrajno ćete uživati i steći sliku o razvoju srpske umetnosti novijeg doba. Takođe, Galerija Matice Srpske organizuje video-vođenje kroz aktuelnu izložbu “Inspirisani Italijom”, kao i virtuelne kreativne radionice za najmlađe.

Muzej Vojvodine

Bogatu stalnu postavku Muzeja Vojvodine sada je moguće pogledati iz svoje udobne fotelje. Pogledajte kako je izgledao razvitak ljudskog društva na današnjem tlu Vojvodine- od reprezentativnih arheoloških eksponata, opšte istorije, do istorije umetnosti i etnologije.

Comments