Dijete su zaista dosadne i ograničavajuće. Istina je da mogu pomoći da skinete obim u struku, ali proces mršavljenja će stati onog trenutka kada sa istom dijetom prekinete. Takođe, dijete su prilično ograničavajuće, morate pratiti određena pravila kad jedete i šta jedete. Kada ste na dijeti, vrlo je moguće da ste se izgladnjivali i niste jeli ono šta vam se sviđa. Intuitivna ishrana može biti najbolje rešenje za vas, ali – šta je uopšte intuitivna ishrana?

Zapravo, objašnjenje je toliko prosto da je začuđujuće. Intuitivna ishrana podrazumeva da jedete ono šta vam se jede. Nema brojanja kalorija, gledanja količine. U tom smislu – ovo je anti-dijeta.

Ako se hranite intuitivno, verovatno vam je prva pomisao da ćete se prejedati i stalno naručivati pice i piti koka-kolu. Te, ne tako hranljive namirnice, upravo su ono što vam se najčešće jede.


I verovatno ćete u početku i jesti takvu hranu. Dopustićete sebi da jedete sve što ste dosad izbegavali. No, ubrzo ćete primetiti da vam ta hrana ne odgovara – da ste posle nje usporeni, otečeni, da će čak i početi da vam smeta, te ćete sami polako prestati da jedete samo brzu hranu.

Žudnja za brzom hranom je tolika zato što je ta vrsta hrane “zabranjeno voće”, ono što ne bi trebalo da jedemo je ono što nam se najviše jede. Sa intuitivnom hranom ćete razbiti ta uverenja da nešto smete ili ne smete da jedete. Kad vam je sve dozvoljeno i kad ne ograničavate sebe tipičnim pravilima dijete, vremenom ćete početi da osluškujete svoje telo.

Kad pratite režim intuitivne hrane, onda se sami na sebe oslanjate šta ćete jesti, a ne na neki jelovnik. Vaše telo vrlo često zna šta mu je potrebno, samo treba da naučite da ga slušate. Na engleskom se to kaže craving – ako imate jaku želju za određenim namirnicama, verovatno ta želja postoji s razlogom.

Comments