Doživljavanje orgazma je preplavljujući osećaj – verovatno najbolji telesni osećaj od svih. Teško da postoji nešto drugo blisko euforiji orgazma. U savremenom svetu se mnogo diskutuje o orgazmu i „tajnoj“ ženskoj anatomiji koja pruža raskošne mogućnosti za uživanje, a žene ipak vrlo često imaju problem da se opuste u seksu. Najmanji broj žena redovno doživljava orgazme, bez ikakvog napora i posebnog truda.

Stučnjaci su identifikovali deset različitih načina za doživljavanje orgazma, koji su jednako uzbudljivi za telo, um i dušu. Orgazam podiže raspoloženje i nivo energije i doprinosi intimnosti u vašim partnerskim odnosima, ali svakako ga možete pružiti sami sebi i uživati u njegovom pozitivnom dejstvu. I možete ga doživeti na mnogo načina – sve što treba da radite jeste da se opustite, igrate i istražujete.

10 načina na koje možete doživeti orgazam

Klitoralno doživljavanje orgazma

O kltorisu se danas misli i priča više nego ikad pre i ono što smo do sada smatrali klitorisom, ispada samo vrh klitoralnog tkiva, ali to nas ne sprečava da najčešće doživljavamo snažne orgazme jednostavnom stimulacijom do pristupačnog vrška. Klitoris i okolno područje su vrlo osetljivi na stimulaciju, koja dovodi do prokrvljivanja i bubrenja, a vrhunac zadovoljstva se doživljava kao orgazmično grčenje i pulsiranje koje dovodi do olakšanja.

Klitoralni orgazam je najlakši, najpristupačniji i najintenzivniji tip orgazma, koji lako možete dostići sami ili sa partnerom, korišćenjem prstiju, seksualnih igračaka, oralnim seksom. I ne morate se ograničiti na jedan orgazam – nastavljajući stimulaciju, možete doživeti još snažnog zadovoljstva.

Vaginalni orgazam

Vaginalna stimulacija takođe dovodi do orgazma – neke žene redovno, a neke samo u određenim uslovima ili pozama. Spekulišući o osetljivosti tkiva, korenu klitorisa koji se nalazi u vagini i G-tački, vaginalni orgazam se i dalje nekako događa i oseća drugačije od klitoralnog. Stručnjaci napominju da važnu ulogu u stimulaciji vagine imaju klitoris i okolna tkiva i da se vaginalni orgazam javlja kao posledica indirektne stimulacije klitorisa tokom seksualne aktivnosti preko G-tačke.

Orgazam G-tačke

Nije baš jasno u čemu se vaginalni orgazam i doživljavanje orgazma stimulacijom G-tačke razlikuju, ali objašnjenje stručnjaka se svodi na „slično“. Kako god, u unurašnjosti vagine na prednjem zidu zaista postoji područje velike osetljivosti i erektilnog tkiva, koje reaguje na fokusiranu stimulaciju. Neki veruju da je G-tačka još jedan polni organ, a drugi da je složena grupa nerava, blisko povezana sa seksualnim odgovorima mozga i karličnog dna.

Pročitajte i ovo: Jesi li iskusila različite vrste orgazma?

Orgazam cerviksa

Osim (donekle diskutabilne) G-tačke, postoji i C-tačka, odnosno, cerviks, ili grlić materice, koji je za pojedine žene veoma osetljiva zona, duboko u zadnjem delu vaginu. Grlić materice ima nerve koji se proširuju kroz celu karlicu, tako da cervikalni orgazam može biti vrlo snažan doživljaj koji preplavljuje telo.

Doživljavanje orgazma u snu

Doživljavanje orgazma u snu je češća pojava među ženama i mnoge žene ostaju zbunjene – kako je moguće da tako lako dožive orgazam u snu, bez ikakve fizičke stimulacije. Oni su obično posledica seksualnih snova, ili seksualnih aktivnosti prethodnog dana, koje nisu dovele do orgazma. Istraživanja pokazuju da je genitalni protok krvi veći u snu i da spavanje na stomaku može da poveća stimulativni pritisak u genitalnom području. Žene često opisuju doživljaj orgazma u snu kao manje intenzivan i više „razliven“ u karličnom području, od orgazma koji postižu dodirom i koji je koncentrisan na genitalno područje.

Orgazam bradavica

To je zapravo, orgazam koji možete doživeti stimulacijom bradavica, bez genitalne stimulacije. Grudi su vrlo senzitivno područje, a bradavice su ponekad osetljivije nego inače i adekvatna stimulacija može dovesti do velikog uzbuđenja, pa čak i orgazma.

Doživljavanje orgazma tokom treninga

Intenzivan trening, naročito ako aktivira mišiće jezgra, može izazvati senzacije koje se smatraju koregazmom (oragazam stimulisan vežbanjem). Ova vrsta orgazma nema veze sa seksualnom stimulacijom ili fantazijama i opisuje se kao osećaj u donjem delu stomaka, karličnom dnu i unutrašnjoj strani butina. Takođe, žene često doživljavaju ovu vrstu orgazma vozeći bicikl.

Ženska ejakulacija – squirt

Ženska ejakulacija, poznata kao skvirting, dešava se kada su stimulisane Skeneove žlezde, koje se nalaze odmah pored G-tačke. Mnogi veruju da je izbacivanje tečnosti deo orgazma G-tačke, međutim, „štrcanje“ i orgazam su dve odvojene reakcije koje se često dešavaju uporedo, ali ne uvek. To je vrsta seksualnog oslobađanja koja se može ili ne mora smatrati orgazmom, u zavisnosti od toga kako ko doživljava i definiše tu pojavu, kompromisni je zaključak stručnjaka, povodom ove pojave.

Žene koje imaju redovno doživljavanje orgazma na ovaj način, komentarišu da je to oslobađajuće i ispunjavajuće iskustvo, gotovo meditativno.

Analni orgazam

Analni seks može stimulisati iste nerve karličnog dna koji podstiču mozak i uključuju mišiće u doživljavanje orgazma. Žene ga mogu iskusiti tokom penetrativnog analnog seksa, ali i prilikom stimulacije anusa na druge načine.

Kombinovano doživljavanje orgazma

Ne postoji jači doživljaj od kombinovanog orgazma, koji „pogađa“ i klitoris i G-tačku, to je izuzetno snažan orgazam koji angažuje celo telo, aktivirajući dvostruko ili trostruko veći broj nerava u telu.

Doživljavanje orgazma je svakako individualno i specifično iskustvo i ne treba da vam bude cilj da iskusite sve vrste orgazma – ali može vas inspirisati da se igrate i istražujete.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete tu famoznu G-tačku?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments